Informacija

Kiekis:
21 litras
Efektyvumas:
75 %
Aludaris:
Receptas sukurtas:
2017 m. gruodžio 12 d.
Receptas modifikuotas:
2018 m. kovo 25 d.

Parametrai

OG:
1.086
FG:
1.013
ABV:
9.6 %
IBU:
29
EBC:
40
IBU/OG:
0.34
jaučiami apyniai, dominuoja salyklas

Fermentuojamos medžiagos

Pavadinimas Spalva (EBC) Kiekis (kg)
BEST Pilsen salyklas 4.0 4.500
Konditerinis cukrus (rudas) 35.0 1.250
Skystas salyklo ekstraktas "Savas alus" (šviesus) 15.0 0.850
Special B salyklas 291.0 0.500
      7.100

Apyniai

Pavadinimas AA (%) Kiekis (g) Laikas
Styrian Goldings 5.3 60 60
      60  

Mielės

Pavadinimas Kiekis (g) Atenuacija (%)
Wyeast 1762: Belgian Abbey II 12.0 85

Priedai

Pavadinimas Kiekis Paskirtis Laikas
Mitybinė terpė mielėms 10.0 g Virimui -

Pastabos

Salinam Pilsen ir Special-B:
20min 52°C (1/2);
90min 67°C (~1/3);
Keliam iki 78°C ant viryklės;
Tekinam su 79°C H2O (termoizoliuotame inde);
0.5 kg Konditerinio cukraus (rudo) keliauja į puodą;

Fermentacija ant "Paprastas, bet dvigubas" mielių pyrago, 18-20°C, Startas ~1.070;

Kiekvieną dieną tikrinamas gravity. Jis didinamas įvedant Skysto salyklo ekstrakto "Savas alus" (šviesus), Konditerinio cukraus (rudo) ir vandens viralo tiek, kad neviršytų 1.080. Žaidžiama tol, kol baigsis atsargos (1 kg Konditerinio cukraus (rudo) ir 1.7 kg bankė Skysto salyklo ekstrakto "Savas alus" (šviesaus)).

Tada fermentuojama iki galo, antrinė, gazas - 2.6 vol, bla bla...

Komentarai

  • Zylė

    2017 m. Gruodžio 18 d.
    Gal nei į pabaigą, o po kuliminacijos. Esu girdėjes, kad fermentacijos eigoje dadetidėjant fermentuojamas medžiagas ir aeruojant net ir mažesnės tolerancijos mieles galima išprievartausi dideliam ABV. Tad mano planas yra po truputį kelti cukrų ir ABV, idant mielės po truputį aklimatizuotųsi ir nepridarytų nesąmonių dėl pernelyg didelio OG. Dėl aeravimo nesu tikras, bet manau, kad taip išlaikysiu didesnį darbingų mielių kiekį. Preliminarūs rodikliai matosi skaičiuoklėje, o nachera man jie tiksūs, jei alus geras gausis (jei gausis). Be to yra kažkokia ten triaukštė formulė apskaičiuoti tiksliems parametrams įvedinėjant fermentuojamas medžiagas. Reiks pasigooglint.
  • Gytis

    2017 m. Gruodžio 18 d.
    Belgiškos mielės pasižymi tuo, kad jų charakteris skiriasi priklausomai nuo OG.  Šitų konkrečiai negalėčiau pasakyti, esu gal tik porą kartų naudojęs. Bet pats principas galioja, manyčiau. Kiek esu kitas bandęs, tai daugiau "belgiškumo" prasideda nuo maždaug 1.060. 
  • Zylė

    2017 m. Gruodžio 18 d.
    Mano pradžia gautųsi 1.070
  • Peckelis

    2017 m. Gruodžio 18 d.
    Kaip ir aišku tavo matymas. Viskas gerai. O dėl ko "kabinėjausi" - šitų mielių tolerancija apie 12 ABV, "prievartauti" jų tavo alui nereikia. Aeruojama būna visa misa, fermentuojamas medžiagas pridedant fermentacijos pradžioje, tiesiog kaip ir palaikant pirminį OG, kol per kartą, o geriau per kelis susidės visos. Areracija po fermentacijos piko - nesu girdėjęs, bet gal galima. Dėl per didelio belgiškumo paprasčiau būna pradėti su paprastom mielėm ir eigoje pridėti belges. Jokių perteklinių bėdų. Bet tavo atveju yra pyragas. Siūlyčiau pradžioje žemą fermentacijos temperatūrą (15-16C), irgi padeda valdyti esterius. Triaukščių formulių nebūtina - paprasčiausiai įvertink papildomą įnešamą vandens kiekį, skaičiuoklėje padidindamas alaus kiekį. Ir pažiūrėk, ar sueina tavo norai su faktiniais skaičiais. Paprastai ABV nusimuša pirmiems kartams ;)
  • Zylė

    2017 m. Gruodžio 19 d.  
    ● Dėl rodiklių - nors tikrai jaučiausi dar naujokas, bet manau, tikrai susitvarkysiu. ● 15-16°C - neturiu galimybių, tad bus 18-20°C. ● Dėl fermentuojamų medžiagų įvedinėjimo pradžioje nežinojau. Taip ir padarysiu. OG laikysiu 1.060-1.080 ribose, tikrindamas ir įvedinėdamas fermentuojamas medžiagas kasdien, kol viską sudėsiu. Įtariu bus 2-3 kartai. ● Dėl 11 ABV aš nepergyvenu, bet pergyvenu dėl OG - 1.107. Už tad ir prisigalvojau veiklos.  ● Taisau aprašymą.
Prisijungę aludariai