Informacija

Kiekis:
55 litrai
Efektyvumas:
70 %
Aludaris:
Receptas sukurtas:
2018 m. spalio 30 d.
Receptas modifikuotas:
2018 m. spalio 30 d.

Parametrai

OG:
1.072
FG:
1.016
ABV:
7.3 %
IBU:
19
EBC:
60
IBU/OG:
0.27
jaučiami apyniai, dominuoja salyklas

Fermentuojamos medžiagos

Pavadinimas Spalva (EBC) Kiekis (kg)
BEST Vienna salyklas 9.0 12.500
BEST Munich salyklas 15.5 2.500
BEST Caramel Munich I salyklas 90.7 1.000
BEST Caramel Amber salyklas 70.7 1.000
BEST Chocolate salyklas 901.4 0.700
BEST Caramel Aromatic salyklas 50.5 0.500
Special B salyklas 290.4 0.300
      18.500

Apyniai

Pavadinimas AA (%) Kiekis (g) Laikas
Challenger 7.4 65 60
      65  

Mielės

Pavadinimas Kiekis (g) Atenuacija (%)
Brewferm Lager 12.0 78

Pastabos

52C-20min
67C-40min
74C-40min.
78C-tekinam.

Komentarai

  • Virgas

    Prieš 2 sav.
    Kas dėl mielių tai starterį OG 1035 iš vakaro pasidarysiu, turėtų pakakt.
    Fermentuot pagal Marijaus rekomendacijas ruošiuosi su "Brewferm" lager 12,5 C, ir karamelės sumažinau.
    O dėl IBU, tai sutinku. Reikia didint iki 18-20. 
    Tik nzn, kaip subalansuot karamelinius salyklus ir sąlinimo temperatūrą, kad saldumas nesigautų iš lubų pagal nuojautą.
    Formulių jokių niekur nemačiau, kad būtų galima tokius parametrus įtraukt.

  • domaso

    Prieš 2 sav.  
    Lagerio mielių reikia naudot dvigubai daugiau nei elio mielių, tai tavo 55 litram 4 pakelių kaip nieko... Daryk tada kaip sakai "drauflassen" metodu - pasidaryk iš vakaro "mega starterį", kokių 10-15l, bet bent du pakelius Brewferm Lager suberk, vieno vis tiek mažai tokiam 1.070 alaus kiekiui...

    Dėl karamelinių - gal kiti patars, bet man atrodo daug - aš niekad nesu porteryje naudojęs daugiau nei 10% karamelinių, kiti dar mažiau naudoja... Čia aišku grynai skonio reikalas, kai kam patinka saldūs alūs. Bet kai saldumo labai daug ir jis neišbalansuotas su kartumu, tai tas saldumas gaunasi toks "pykinantis", sunku tokio alaus daugiau nei kelis gurkšnius išgert.

    Dėl salinimo, aš asmeniškai porterius salinu 67-68'C, bet pas tave karamelės 3-4 kartus daugiau, tai negaliu tiksliai patart.
  • Virgas

    Prieš 2 sav.  
    Karamelės po korekcijos gaunasi 15%. Jaučiu reiks daryt baltyminę pauzę ir po to maltozinę ant 67 C, jei dar apcukrinsiu prie 74 C, gali būt saldumo daugoka.  Jeigu dėl drauf lassen, tai arba du virimai gaunasi, arba parą laikyt pusę misos be mielių, kas pavojinga, arba jei kaip sakai 10-15 litrų starteris, tai trečdalis alaus bus starteris iš salyklo ekstrakto. Nei taip nei kitaip nesigauna. 

  • domaso

    Prieš 2 sav.  
    Aš kartais darau "drauflassen" kai noriu padaryt 60l statinę alaus (mano įranga vienu kartu daugiau 40l galutinio produkto neneša..). Aš ir darau starterį būtent iš ekstrakto - su ta viena 1.7kg "banke" galima padaryt apie 12l "starterį" su OG 1.050. Užraugi ir palieki per naktį, kitą dieną verdi alų ir supili tuos 12l aktyvios fermentacijos stadijoj. Žinoma, būtina tą "starterį" įvertint/įskaičiuot į savo alaus receptą.

    Kitą kartą gali daryt šitaip - susiplanuok 2 virimus kelių savaičių bėgyje, pirmiausia išsivirk ir užraug lengvą alų, po poros savaičių išsivirk "sunkesnį", ir didesnį kiekį (kaip kad šitas tavo porteris), ir tuomet kai nupilsi lengvą alų nuo mielių, ant jų užpilsi porterį. Ir dar ant mielių susitaupys koks 10 eur :)
  • Virgas

    Prieš 2 sav.  
    Virimas gavosi pagal planą. OG 1071. Dar liko trečioko girai 5 ltr.   Starteris 2x2ltr OG 1040  24 val.  Po du litrus į kiekvieną 27 ltr. fermenterį. Po 4 valandų nuo starto mielės dirba puikiai. Misos pradinė temp 19C. Termostate nustatyta darbinė - 13C. Žiūrėsim kas bus toliau.
Prisijungę aludariai