Informacija

Kiekis:
11 litrų
Efektyvumas:
67 %
Stilius:
Aludaris:
Receptas sukurtas:
2014 m. sausio 29 d.
Receptas modifikuotas:
2014 m. vasario 21 d.

Parametrai

OG:
1.074
FG:
1.017
ABV:
7.4 %
IBU:
38
EBC:
10
IBU/OG:
0.51
kartumas ir salyklo skonis subalansuotas

Žymos

Fermentuojamos medžiagos

Pavadinimas Spalva (EBC) Kiekis (kg)
Bazinis salyklas 4.0 3.500
Konditerinis cukrus (baltas) 2.0 0.300
      3.800

Apyniai

Pavadinimas AA (%) Kiekis (g) Laikas
Nugget (U.S) 15.0 10 60
Cascade (N.Z.) 10.0 15 15
      25  

Mielės

Pavadinimas Kiekis (g) Atenuacija (%)
Brewferm Top 6.0 77

Pastabos

Salinimas:
• pilama ~7L / 55ºC vandens;
• 10 min ~50ºC (1:2);
• pilama ~3,5L / 100ºC vandens;
• 120 min ~65ºC (1:3);
• 1/2 mentalo užverdama, paverdama 10 min;
• tekinama ~80ºC vandeniu (+10L);

Fermentacija:
pirminė - 7 dienos
antrinė - 6 dienos (su ąžuolo žieve)

Džiovinta lietuviško ąžuolo žievė į antrinę
Žievė nulupta nuo maždaug 15 mm diametro lietuviško ąžuolo šakos, sudžiovinta. Sudžiovinus buvo nušveista žievės viršutinė dalis. Prieš dedant į antrinę, žievė buvo 30 min kaitinta orkaitėje 150ºC temperatūroje. Ištraukus ir ataušinus, sulaužyta mažesniais gabaliukais, sudėta į maišelį su akmeniu antrinei.

Nuotraukos

Komentarai

  • erstikis

    2014 m. Gegužės 18 d.
    Beveik visas alus rūsyje. Gal tik kokius 2L išragavau. Mėnuo po išpilstymo dar buvo saldus. Dabar šiek tiek išsausėjo. Galvoju, kad per trumpai palikiau ąžuolo žieves antrinėje, nelabai kas jaučiasi, o gal aš nejaučiu, nes neturėjau su kuo palyginti. Kažkoks įdomus skonis lyg ir yra, bet nežinau, ar nuo ąžuolo žievės.
  • Zalvarinis

    2014 m. Gegužės 18 d.
    O kiek dėjai, nerandu parašyta
  • erstikis

    2014 m. Gegužės 18 d.
    Sverti nesvėriau. Dėjau tiek, kiek parodyta nuotraukoje ant orkaitės skardos.
  • Zalvarinis

    2014 m. Gegužės 18 d.
    Kai dar butelaitį paragausi, sakyk nuomonę, nes įdomu ar visgi naudot ąžuolą iš savas alus ar įdomiai dera ir Lietuvoj augusių ąžuolų
  • erstikis

    2014 m. Liepos 14 d.
    Praėjo beveik 5 mėnesiai po išpilstymo. Kažkoks papildomas skonis tikrai yra. Neša į šampano ar tai vyno kažkurį iš poskonių. Tai nėra sausumas ir tai tikrai nėra rūgštumas. Gal tikrai yra asociacijų su ąžuoline bačka.

    Gaila tik, kad alus persigazavo, bet atidarius butelį alus neišlipa, o tik gausiai putoja pilant į taurę ir reikia kažkiek laiko palaukti, kol galima ragauti.
Prisijungę aludariai