Informacija

Kiekis:
25 litrai
Efektyvumas:
70 %
Aludaris:
Receptas sukurtas:
2017 m. liepos 14 d.
Receptas modifikuotas:
2021 m. kovo 28 d.

Parametrai

OG:
1.068
FG:
1.017
ABV:
6.6 %
IBU:
20
EBC:
26
IBU/OG:
0.29
jaučiami apyniai, dominuoja salyklas

Fermentuojamos medžiagos

Pavadinimas Spalva (EBC) Kiekis (kg)
Lietuviškas bazinis salyklas 6.0 7.000
Rugių salyklas 103.5 1.000
      8.000

Apyniai

Pavadinimas AA (%) Kiekis (g) Laikas
Northern Brewer 9.4 30 30
Kadagio šakos 0.0 200 15
Kadagio uogos 0.0 30 10
      260  

Mielės

Pavadinimas Kiekis (g) Atenuacija (%)
Fermentum Mobile FM53 "Voss Kveik" 12.0 75

Pastabos

Rugių salyklas paskrudintas orkaitėje ~30 min prie 180'C.

Salinimo indo apačia išklota kadagių šakomis.

Užmaišymo vanduo kaitinamas kartu su kadagio šakomis. (Antroko tekinimui irgi naudoti "kadaginį" vandenį).

Salinimas: prie 66'C apie 80 min.

Tekinimas 88~90'C vandeniu.

Virimas: 30 min.

Atvėsinti, sudėti mieles ir fermentuoti 30~35'C temperatūroje. Gazavimas ~1.5 vol.

------

Info apie tradicinį Sahti:

Tradiciškai Sahti neverdamas, salinamas išskobtam drebulės raste (suom. Kuurna) išklotam kadagio šakom. Salinimui temperaūra pakeliama naudojant įkaitintus akmenis. Ištekinama, atvėsinama ir užraugiama – neverdama (apyniai nenaudojami ir užraugiama su duonos mielėmis (suomiškom "Hiiva"). 10-20g mielių į 20 litrų alaus. Pilstyt į butelius ir užgazuot irgi nereikėtų - tradiciškai, po fermentacijos reiktų laikyt kuo arčiau 0'C ir suvartot per 2-3 savaites, pageidautina iš tradicinių Haarikka "bokalų" :)
Prisijungę aludariai