Informacija

Kiekis:
30 litrų
Efektyvumas:
75 %
Stilius:
Aludaris:
Receptas sukurtas:
2018 m. birželio 27 d.
Receptas modifikuotas:
2018 m. liepos 24 d.

Parametrai

OG:
1.053
FG:
1.014
ABV:
5.0 %
IBU:
15
EBC:
6
IBU/OG:
0.29
jaučiami apyniai, dominuoja salyklas

Fermentuojamos medžiagos

Pavadinimas Spalva (EBC) Kiekis (kg)
Bazinis salyklas 3.0 7.000
      7.000

Apyniai

Pavadinimas AA (%) Kiekis (g) Laikas
Centennial 9.6 20 30
Centennial 9.6 30 5
      50  

Mielės

Pavadinimas Kiekis (g) Atenuacija (%)
Fermentis Safale S-04 12.0 73

Pastabos

34 virimui, Šimtmečio elis
Centennial - jaučiasi spygliuočių kvapas.

8 valandos.

Virta 2018-06-27
Pilstyta 2018-07-20

Pradinis vandens kiekis 22 l
Antroko tekinimas 18 l
Salinta 69 (pilta į 74), pabaiga su xxx. Iki pabaigos nešildyta. 60 min.
Filtruota lėtai

Virta 60 min. Nelabai stipriai, dangtis vidutiniškai atidengtas.

Pradinis OG 13 BRIX (prieš virimą XX)
Galutinis FG 3.6 BRIX
pH prieš virimą xxxxx
pH po virimo 6,97
pH 4.94 po fermentacijos pilstant.

Startas su 24 C iškart dedant į 17 C aplinką, fermentacija prie 17 C, dvi savaites.
Pilstoma į butelius vienai savaitei.



Pilstymas į butelius ir gazavimas 3-4 gr/l.

Mielės 2.10 E
Salyklas 5 E (0,6 E - 1 kg)
Apyniai 3 E


Nuotraukos

Komentarai

  • domaso

    2018 m. Spalio 23 d.  
    Atsiprašau, bet nesusilaikysiu nepakomentavęs.
    Kažkaip "Alaus galerijoje" užkliuvo akis, kad vis matuoji ir fotkini pH, ir visuose tavo aluose jis žiauriai per aukštas... Ar tau alus nesigauna "šiurkštokas", "aitrokas", "nešvaraus kartumo"? Su tokiu pH turėjo pritraukt begalę taninų salinimo metu...
    Matau, kad pH matuoji beveik visada po virimo ir po fermentacijos, kas yra visiškai nereikšminga - pH reikšmingiausias yra salinimo metu, ir jis neturi išlipti iš 5.2-5.6 ribų. Šitam aluje matau 7 pH po virimo - reiškia prieš virimą (salinimo metu) buvo greičiausiai kokie 7.1-7.2, o tai yra nežmoniškai per aukštas pH net tamsiausiam alui, o čia šviesus alus :)
    Atsiprašau, kad tokių pastabų pažėriau, tiesiog labai nustebau pamatęs, ir norėtųsi, kad alus geras išeitų :)
    Ar alus gaunasi skanus? O gal tiesiog pH matuoklis blogai rodo ir seniai kalibruotas? Jei tikrai toks pH, tai pas tave vanduo tikriausiai labai kietas ir šarminis, tą galima būtų pataisyti naudojant rūgštį arba rūgštinį salyklą salinimo metu.
  • Petrambijus

    2018 m. Spalio 28 d.
    Tai labai gerai kad komentuoji, gal kils naujų idėjų :)
    Pradžiai sukalibruoti priminei, kaip tik tą ir padariau.
    7,5 krano vanduo po kalibracijos, gaila prieš nepamatavau kokia paklaida galėjo būti... Kiek pamenu tai iki 8 lygtai.
    Alus tikrai skanus gaunasi, ypač kai aš pratęs prie tokio vandens ir savo alaus, bet ir kiti kas ragauja patenkinti.
    Įdomumo dėlei sekantį kartą pamatuosiu salinimo ph, pradžioje, pabaigoje ir sumaišytą.
    O geras vadovėlinis sterilus alus pagal ph rėmus... Man kaip tik nesinorėtų tokio daryti. Nors pabandyti tą patį receptą su mano ir su vadovėliniu ph gal ir įdomu būtų.


  • domaso

    2018 m. Spalio 28 d.  
    Na, mano krano vandens pH irgi 7.5-7.6, ir mentalo/misos pH gaunasi koks noriu (šviesiam darau 5.2-5.3 tamsiam 5.5-5.6).
    Vadovėlinis ar ne, bet rekomenduojamas pH intervalas paprastai duoda geriausią rezultatą. Bet jei tau gerai ir su 7 pH, tai aišku, kam tada kvaršint galvą.., tiesiog man pasirodė labai per aukštas, tai galvojau pasiūlysiu patarimą...
    Ar galiu paklaust - su kokia intencija matuojamas pH jau po vėsinimo ir po fermentacijos?
  • Petrambijus

    2018 m. Spalio 31 d.
    Esu matęs žodį "nurūgštėjo", ir kaip Valatkos išpilamus alus. Iš mano darytų dar tokio nepasitaikė, tai galvojau su pHmetru apčiuopti tą mistinį alaus infekavimą...
  • Zalvarinis

    2018 m. Lapkričio 1 d.
    Siūlau, kada prisijungti prie Klaipėdos aludarių susitikimo (jei verdi Tauragėje) ir pH nelabai šiuo atveju tau padės. 
Prisijungę aludariai