Receptas / Keptinis rugių duonelės
Informacija
Kiekis:
24 litrai
Efektyvumas:
62 %
Stilius:
Aludaris:
Receptas sukurtas:
2018 m. rugsėjo 25 d.
Receptas modifikuotas:
2018 m. spalio 1 d.
Parametrai
OG:
1.000
|
|
FG:
1.000
|
|
ABV:
0.0 %
|
|
IBU:
38
|
|
EBC:
0
|
|
IBU/OG:
0
|
kartumo nėra, dominuoja salyklas
|
Mielės
Pavadinimas | Kiekis (g) | Atenuacija (%) | |
---|---|---|---|
Fermentum mobile 53 Voss Kveik | 150.0 | 75 |
Priedai
Pavadinimas | Kiekis | Paskirtis | Laikas | |
---|---|---|---|---|
Ryžių lukštai | 500.0 g | - | - |
Pastabos
Teorija
1. 55C-30min želatinizuojam rugius (sumalti smulkiau nei įprastai),
2. 65 C -60-120min pridedame likusi salyklą (viskas tirštai ,nes formuosim duonelę)
3. skardą išklojam kepimo popieriumi ir formuojam (jei skystesnė gavosi - ne) duonelę,nepamiršdami pirmam kepaliuke pirštais įspausti kryžiuką :),jei tešlos lieka nepilnam kepaliukui ,tai iš jo formuojam apvalų pagramduką (piemenims) :)
4. įkaitinam orkaitę.Čia yra porą būdų;
a) 175 C-30 min plutos susiformavimui, toliau prie 150C-60/180 min.
b) 250 C -15min plutos susiformavimui,toliau prie 200C-30/90 min.
Aš liksiu matyt prie lėtesnio " a) " būdo ,nes manoma,kad virš 180 C iš produktų turinčių daug krakmolo-angliavandenių formuojasi kancerogeniniai akrilamidai.
5.iškepę duodam duonelei pailseti.
6.tekinimo inde pasibarstom ryžių lukštų,laužiam duona ir užsipilam karštu ties užvirimo riba,bet dar gink dieve neužvirusiu ,vandeniu.Paliekam ketvertui valandų,kad pritrauktų ir skystimas taptu tamsiai raudonu.
7.tekinam
8.pridedam apynių arbatėlės
9.mielės
Praktika-pastabos
1.Salinimo inde po pirmo teno įsijungimo pradėjo tešlą traukti prie dugno,teko perkelti į vandens vonią. Pakelti vėliau mentalo tešlos temperatūrą link 64 C laikui imlus dalykas,skirtumas vandens vonios turėtų būti kokius 10C didesnis nuo norimos.Dėl ko salinimas užtruko kokias 3 valandas.
2.Negailim visur ryžių lukštų.Dedam salinimo pabaigoje patirštinti tešlą, Pasibarstom kepimo skardą,tekinimo inde ant tekinimo filtro sluoksnį,bei pasluoksniuojant tarp duonos gabaliukų.
3.Į standartinę orkaitę sunku būtų sukišti daugiau tešlos nei iš 7 kilogramų sauso salyklo.
4.Kepant duoną standartiškai ji kyla.Iš salyklinių -truputi tęžta.
5.Kept teko žymiai ilgiau.Apie 3,5 h . Po 45 min 175C ,sumažnau link150C,tačiau po kokių dviejų valandų grįžau vėl link 170C. Ar dėl orkaitės ypatumų,ar dėl masės kiekio ,nežinau.matyt užtektu singlo prie 175C.
6.Kadangi procesas užsitesė,tai duonelė mirko per naktį kokias 8 valandas.Kadangi paraleliai karamelizavau medų bouchet midui,tai nesusilaikiau ir tekinimą įkalkuliavau dar porą samtukų medaus.:)
7.Tekinimas .teka klijai čiurkšle be problemų. Skaidrus kaip ašara nuo pat pirmų lašų.
8.Apynių arbata bei mielės kaip įprastai.
Reziumė
Man pasirodė ,kad tai paprastesnis bei energetiškai taupesnis būdas ,nei įprastinai.Pirmas kartas kol surandi kelią. Salinimui nusistatyti tikslius temeratūros rėžius.Nieks nesikemša,viskas skaidru,nereikia šaldyti,tekinimas be problemų.
Na bet aišku galutinis rezultatas padės ar ne Tašką.Gal G .
1. 55C-30min želatinizuojam rugius (sumalti smulkiau nei įprastai),
2. 65 C -60-120min pridedame likusi salyklą (viskas tirštai ,nes formuosim duonelę)
3. skardą išklojam kepimo popieriumi ir formuojam (jei skystesnė gavosi - ne) duonelę,nepamiršdami pirmam kepaliuke pirštais įspausti kryžiuką :),jei tešlos lieka nepilnam kepaliukui ,tai iš jo formuojam apvalų pagramduką (piemenims) :)
4. įkaitinam orkaitę.Čia yra porą būdų;
a) 175 C-30 min plutos susiformavimui, toliau prie 150C-60/180 min.
b) 250 C -15min plutos susiformavimui,toliau prie 200C-30/90 min.
Aš liksiu matyt prie lėtesnio " a) " būdo ,nes manoma,kad virš 180 C iš produktų turinčių daug krakmolo-angliavandenių formuojasi kancerogeniniai akrilamidai.
5.iškepę duodam duonelei pailseti.
6.tekinimo inde pasibarstom ryžių lukštų,laužiam duona ir užsipilam karštu ties užvirimo riba,bet dar gink dieve neužvirusiu ,vandeniu.Paliekam ketvertui valandų,kad pritrauktų ir skystimas taptu tamsiai raudonu.
7.tekinam
8.pridedam apynių arbatėlės
9.mielės
Praktika-pastabos
1.Salinimo inde po pirmo teno įsijungimo pradėjo tešlą traukti prie dugno,teko perkelti į vandens vonią. Pakelti vėliau mentalo tešlos temperatūrą link 64 C laikui imlus dalykas,skirtumas vandens vonios turėtų būti kokius 10C didesnis nuo norimos.Dėl ko salinimas užtruko kokias 3 valandas.
2.Negailim visur ryžių lukštų.Dedam salinimo pabaigoje patirštinti tešlą, Pasibarstom kepimo skardą,tekinimo inde ant tekinimo filtro sluoksnį,bei pasluoksniuojant tarp duonos gabaliukų.
3.Į standartinę orkaitę sunku būtų sukišti daugiau tešlos nei iš 7 kilogramų sauso salyklo.
4.Kepant duoną standartiškai ji kyla.Iš salyklinių -truputi tęžta.
5.Kept teko žymiai ilgiau.Apie 3,5 h . Po 45 min 175C ,sumažnau link150C,tačiau po kokių dviejų valandų grįžau vėl link 170C. Ar dėl orkaitės ypatumų,ar dėl masės kiekio ,nežinau.matyt užtektu singlo prie 175C.
6.Kadangi procesas užsitesė,tai duonelė mirko per naktį kokias 8 valandas.Kadangi paraleliai karamelizavau medų bouchet midui,tai nesusilaikiau ir tekinimą įkalkuliavau dar porą samtukų medaus.:)
7.Tekinimas .teka klijai čiurkšle be problemų. Skaidrus kaip ašara nuo pat pirmų lašų.
8.Apynių arbata bei mielės kaip įprastai.
Reziumė
Man pasirodė ,kad tai paprastesnis bei energetiškai taupesnis būdas ,nei įprastinai.Pirmas kartas kol surandi kelią. Salinimui nusistatyti tikslius temeratūros rėžius.Nieks nesikemša,viskas skaidru,nereikia šaldyti,tekinimas be problemų.
Na bet aišku galutinis rezultatas padės ar ne Tašką.Gal G .
Dalius
2018 m. Rugsėjo 27 d.Jau laukiu VAK'e!
elis
2018 m. Rugsėjo 30 d.