Informacija

Kiekis:
12 litrų
Efektyvumas:
78 %
Aludaris:
Receptas sukurtas:
2012 m. liepos 20 d.
Receptas modifikuotas:
2012 m. gruodžio 10 d.

Parametrai

OG:
1.086
FG:
1.012
ABV:
9.7 %
IBU:
152
EBC:
13
IBU/OG:
1.77
dominuoja apynių skonis

Žymos

Fermentuojamos medžiagos

Pavadinimas Spalva (EBC) Kiekis (kg)
Halcyon Pale Ale 6.0 4.000
Rūgštusis salyklas „Sauermalz“ 6.0 0.100
      4.100

Apyniai

Pavadinimas AA (%) Kiekis (g) Laikas
Nelson Sauvin (New Zealand) (pirmas misos apyniavimas) 12.6 25 60
Nelson Sauvin (New Zealand) 12.6 50 45
Nelson Sauvin (New Zealand) 12.6 25 15
Nelson Sauvin (New Zealand) (sausas apyniavimas) 12.6 50 0
      150  

Mielės

Pavadinimas Kiekis (g) Atenuacija (%)
Wyeast 1728 | Scottish Ale™ (mielių pyragas) 500.0 86

Pastabos

Salinimas:
~64-69°C - 120 min. + 3g CaSO4 + 1g CaCl2
~4 litrų mentalo pavirinimas - 10 min.
--> 70˚C
Išviso 135 min.
pH ~ 5,2
Aplinkos temperatūra ~20°C

Labiausiai nustebino apyniai - misos skonis keistokas, kiek priminė paplavas :)
Misa beveik nei kiek nekarti.

Komentarai

  • konung

    2013 m. Vasario 24 d.
    Įdomus alus. Pakankamai skaidrus. Bet reikėtų pasakyt, kad tik dabar supratau, kodėl tavo alūs įdomų vienodą skonį turi. Per didelė apynių koncentracija kažkur per vidurį duoda nosiai per stiprų aromatą ir daro tai panašesnį į koncentratą. Šiuo atveju nelson sauvin aromato muilą. Nebandei didint kartumui skirtus apynius ir mažint aromatinius?
    Bet vieną dalyką pasakysiu. Ekstremali aromaterapija ir tarsi nesijaučia tų abv. tailus tavo pačio pastebėjimas "lengvas vasariškas eliukas" :)
  • Dainius

    2013 m. Vasario 24 d.
    Bandžiau ir aromatinių mažiau ir dar tikiuosi daug visokių eksperimentų atliksiu. Apynių mažint nesiruošiu :) Šiaip IPA, ypač jei didelis apynių kiekis, skaidrumas nėra privalomas.
    Ne tu pirmas mano aluose aptikęs muilo kvapą :)
    Dėkui už įvertinimą ir pastabas.
  • konung

    2013 m. Vasario 25 d.
    Oj neskatinu mažint. Net galėtų ir kartesnis būt. Tik sakau, kad mano skoniui kažką reik su kvapo koncentracija daryt. :)
  • vapas

    2013 m. Vasario 25 d.
    Kartu su konungu ragavau šį alų, man jis pasirodė per intensyvus. Nors man patinka kartus alus, tačiau šiame labiau dominavo gal taninų ar kažko panašiai kartumas, o ne apynių.

    Konungo Nelson Sauvino IPA su šiek tiek mažesniu (~100 IBU) geriant atrodė kartesnė (malonesnis apynių kartumas dominavo).
  • Dainius

    2013 m. Vasario 25 d.
    Šitas receptas labiau norėjau išreikšt apynių skonį ir kvapą, ne kartumą. Matai, pilta jau ne pirmos jaunystės, dabar ragauju - taip, keistas kartumas. Nesu tikras nuo ko jis.
Prisijungę aludariai