Receptas / Drūtas belgas
Informacija
Kiekis:
50 litrų
Efektyvumas:
70 %
Stilius:
Aludaris:
Receptas sukurtas:
2014 m. sausio 25 d.
Receptas modifikuotas:
2014 m. vasario 2 d.
Parametrai
OG:
1.082
|
|
FG:
1.016
|
|
ABV:
8.6 %
|
|
IBU:
34
|
|
EBC:
13
|
|
IBU/OG:
0.42
|
kartumas ir salyklo skonis subalansuotas
|
Fermentuojamos medžiagos
Pavadinimas | Spalva (EBC) | Kiekis (kg) | Kiekis (%) | |
---|---|---|---|---|
BEST Pilsen salyklas | 4.0 | 13.000 | 74.3 | |
Cukrus | 0.0 | 2.000 | 11.4 | |
BEST Munich salyklas | 15.0 | 2.000 | 11.4 | |
BEST Aromatic salyklas | 50.0 | 0.500 | 2.9 | |
17.500 |
Apyniai
Pavadinimas | AA (%) | Kiekis (g) | Laikas | |
---|---|---|---|---|
Saaz (Czech) | 3.1 | 100 | 90 | |
Tettnanger (German) | 2.1 | 100 | 60 | |
Admiral (U.K.) | 10.0 | 20 | 60 | |
Hallertau Hersbrucker (German) | 2.8 | 100 | 30 | |
320 |
Mielės
Pavadinimas | Kiekis (g) | Atenuacija (%) | |
---|---|---|---|
Wyeast 1581-PC Belgian Stout | 100.0 | 80 | |
Safbrew T-58 | 12.0 | 80 |
Pastabos
Tekinimo t pakėlimas gaunamas užverdant 18L salyklo.
Cukrus dedamas užvirus nutekintą misą.
Airiška kerpena 10min.
2x25L su skirtingomis mielėmis.
Cukrus dedamas užvirus nutekintą misą.
Airiška kerpena 10min.
2x25L su skirtingomis mielėmis.
Įvertinimai
Bendras įvertinimas:
7.8
(1 balsas)
Komentarai
-
Artis
2014 m. Rugpjūčio 1 d.Noriu paaiškinti dėl ko man ilgas brandinimas mistifikuotas.
Tie kurie jau turi patirties su alaus virimu ir daug maž žino vius procesus, žino ko galima tikėtis. Žino, kad pvz. koks elis, jei pagaminimo metu buvo per daug apyniuotas, tai "susigulės", jei per saldus tai irgi susigulės ir pasausės. Ant daugelio stilių yra tam tikri lūkesčiai kurie paaiškinami per daug nesigilinant i biocheminius procesus ir kadangi tie stiliai populiarus, daug kartų kartoti, tai lūkesčiai tampa pamatuoti.
Bet su belgais viskas kitaip. Gal būt čia esmė pačioje belgų kultūroje, kurie nemėgsta smulkmenintis ir aiškinti procesų, kaip dabar tai daro amerikonai. Todėl viskas daug maž mistifikuota. Padarai 8-9 laipsnių alų ir nežinai kada jis bus geriamas, kada jo bus pats pikas. "Kaip Dievas duos". Tai tinka, kai esi naujokas ir tau negaila nei laiko, medžiagų, pastangų. Esi linkęs belekaip ekspermentuoti. Man dabar atėjo metas, kad manęs netenkinka akli eksperimentai, noriu suprasti kas ir kaip, ir ta linkme dirbu. -
Regis
2014 m. Rugpjūčio 1 d.@Maistra - tavo pageidavimu: nuėjau į rūsį ir po vieną litrą abiejų variantų padėjau į šoną su prierašu "saugoti iki Kalėdų Maistra prašymu" :)
Atnešiu į "Parodyk ką gali", palyginsim ;) -
Regis
2014 m. Rugpjūčio 1 d.Artis: tingiu rašyti - ilgai užtruks. Kai susitiksim, tuomet primink. Paaiškinsiu kodėl tam tikrų pavyzdžių ilgesnis brandinimas eina į naudą. -
Artis
2014 m. Rugpjūčio 1 d.Ok, būtinai priminsiu. Man ši tema šiuo metu pati aktualiausia. Gal būt dėl to dabar vengiu virti belgiškus ir verdu tik tai ką tikrai suprantu ir nors daug maž žinau kas gausis galutiniame rezultate. -
Gytis
2014 m. Gruodžio 14 d.Atsimenu tą alų su belg stout - geras paprastas šviesus belgas. Kad 8,6% abv nebūčiau pasakęs.
7.8
Gražiai vaisinis aromatas. Vaisinis pyragas. Apyniai kažkur pasislėpę.
Tamsaus gintaro niauktas alus. Puta smulki, šviesi, visa laikosi nelabai ilgai, bet išlieka iki taurės dugno.
Jau daugmaž sugulęs balansas tarp apynio ir salyklo. Fermentavimas atliktas neaukštoje temperatūroje - vasiškumas saikingas ir salykliškumo nestelbia. Poskonyje jaučiasi apynio kartumas ir nusausėjanti pabaiga.
Kūnas vidutinis, didesnė už vidutinę karbonizacija kaip ir kanda, bet tik iš pradžių, kremiškas pojūtis.
Žinant, kad šilumos virš 9, alkoholis neišsišoka ir jaučiasi taip saikingai nuryjant. Jo yra - bet liejasi maloniai, tik žandai išduoda, kad ne vanduo. Nors jau virš keturių mėnesių alui, dar reiktų laukti.