Receptas / Apyniu "sprogdinimas" #1
Informacija
Kiekis:
12 litrų
Efektyvumas:
70 %
Stilius:
Aludaris:
Receptas sukurtas:
2014 m. birželio 12 d.
Receptas modifikuotas:
2014 m. liepos 9 d.
Parametrai
OG:
1.043
|
|
FG:
1.010
|
|
ABV:
4.3 %
|
|
IBU:
27
|
|
EBC:
15
|
|
IBU/OG:
0.64
|
ryškus apynių skonis
|
Fermentuojamos medžiagos
Pavadinimas | Spalva (EBC) | Kiekis (kg) | Kiekis (%) | |
---|---|---|---|---|
Skystas salyklo ekstraktas "Savas alus" (šviesus) | 15.0 | 1.700 | 94.4 | |
CaraRed | 35.0 | 0.100 | 5.6 | |
1.800 |
Apyniai
Mielės
Pavadinimas | Kiekis (g) | Atenuacija (%) | |
---|---|---|---|
Safale US-05(56) | 11.0 | 77 |
Pastabos
Alus daromas "partizaninemis" salygomis, t.y. su minimaliu kiekiu irangos, jokiu matavimu: nei temperaturos nei OG, FG ir t.t, viskas tik primesta su programa.
Tikslas paprastai isvirti lengva alu kasdieniam vartojimui, kartu panaudojant "hop bursting" technika, kai visi apyniai sudedami velai ir todel turetu islikti maksimalus kiekis aromato. Kadangi vartojamas skystas salyklas, tai laisvai galima virti tik 15 minuciu. Kiti grudai, kurie is tikro buvo CaraBelge, pries virima sudeti i maiseli ir pusvalandi ismirkyti 2l karstokame vandenyje (kad pirstus butu nemalonu laikyti, bet ne plikytu).
Virimas vyko puode i kuri telpa mazdaug 8-9 litrai skystimo. Apyniu granules detos i maiseli, imerkta i puoda, kas 5 minutes, pries tai is akies padalinus jas i trys lygias dalis. Po 15 minuciu virimo misa palikta stoveti su imerktu apyniu maiseliu mazdaug 20 minuciu kad kvapniosios medziagos toliau isigerinetu i alu. Po to maiselis su apyniais buvo isimtas, misa nunesta i rusi atvesti
Po keliu valandu, kai misos puodas jau nebuvo plikantis, i maistini kibira buvo ipilta 3-4 litrai salto, pries tai virinto, vandens, supilta misa, uzdengta ir palikta vesti toliau. Dar po 6-8 valandu buvo supiltos mieles, pries tai rehidratuotos puodelyje vandens. Kibiras paliekamas nesandariai uzdengtas, kad CO2 galetu laisvai iseiti.
Po pirmo ragavimo alus buvo perkvalifikuotas i Amerikietiska sviesu elis, sesijinis variantas, nes kartumas yra akivaizdziai didesnis nei paskaiciuota. Labiau kaip kokie 33-35 IBU. Taip yra todel kad po virimo apyniai mirko 20 minuciu karstoje misoje ir katinimas vyko toliau.
Tikslas paprastai isvirti lengva alu kasdieniam vartojimui, kartu panaudojant "hop bursting" technika, kai visi apyniai sudedami velai ir todel turetu islikti maksimalus kiekis aromato. Kadangi vartojamas skystas salyklas, tai laisvai galima virti tik 15 minuciu. Kiti grudai, kurie is tikro buvo CaraBelge, pries virima sudeti i maiseli ir pusvalandi ismirkyti 2l karstokame vandenyje (kad pirstus butu nemalonu laikyti, bet ne plikytu).
Virimas vyko puode i kuri telpa mazdaug 8-9 litrai skystimo. Apyniu granules detos i maiseli, imerkta i puoda, kas 5 minutes, pries tai is akies padalinus jas i trys lygias dalis. Po 15 minuciu virimo misa palikta stoveti su imerktu apyniu maiseliu mazdaug 20 minuciu kad kvapniosios medziagos toliau isigerinetu i alu. Po to maiselis su apyniais buvo isimtas, misa nunesta i rusi atvesti
Po keliu valandu, kai misos puodas jau nebuvo plikantis, i maistini kibira buvo ipilta 3-4 litrai salto, pries tai virinto, vandens, supilta misa, uzdengta ir palikta vesti toliau. Dar po 6-8 valandu buvo supiltos mieles, pries tai rehidratuotos puodelyje vandens. Kibiras paliekamas nesandariai uzdengtas, kad CO2 galetu laisvai iseiti.
Po pirmo ragavimo alus buvo perkvalifikuotas i Amerikietiska sviesu elis, sesijinis variantas, nes kartumas yra akivaizdziai didesnis nei paskaiciuota. Labiau kaip kokie 33-35 IBU. Taip yra todel kad po virimo apyniai mirko 20 minuciu karstoje misoje ir katinimas vyko toliau.
Įvertinimai
Bendras įvertinimas:
8.0
(1 balsas)
Komentarai
-
vcoolas
2014 m. Rugpjūčio 2 d.Sis alus buvo issiustas i "Raudonų plytų svečias. Iššūkis aludariams" 2014. Teiseju atsiliepimu pagrindu pridesiu kelias pastabas:
Pamineta, kad truko putos - lengvai pataisoma pridedant 2-3% carapils
Per sausas - galima pabandyti padidinti carabelge iki 10% jei naudojant ekstrakta arba salinti 1-2 laipsniais aukstesneje nei iprasta temperaturoje.
Per daug kartumo - na cia skonio reikalas, bet galima baigus virti maziau laikyti apynius puode, jei naudojamas maiselis, arba pradeti aksciau saldyti misa, jei naudojamas gyvatukas.
8.0
Rezultatas gavosi visai neblogas, toks lengvas, sesijinis APA.
Spalva labai panasi i paveiksliuka
Ryskus apyniu aromatas ir kartumas. Primena greipfrutus.
Karbonizacija kaip tik, daugiau nereikia.
Trumpai tariant tikras vasariskas alus: lengvas, turintis kartuma, jokiu ryskiu salsvu ataskoniu.