Receptas / Erstikio SENELIO ALUS
Informacija
Kiekis:
8 litrai
Efektyvumas:
73 %
Stilius:
Aludaris:
Receptas sukurtas:
2011 m. rugsėjo 12 d.
Receptas modifikuotas:
2011 m. lapkričio 30 d.
Parametrai
OG:
1.065
|
|
FG:
1.020
|
|
ABV:
6.0 %
|
|
IBU:
14
|
|
EBC:
27
|
|
IBU/OG:
0.22
|
jaučiami apyniai, dominuoja salyklas
|
Žymos
Fermentuojamos medžiagos
Pavadinimas | Spalva (EBC) | Kiekis (kg) | Kiekis (%) | |
---|---|---|---|---|
Kupiškio pilsnerio salyklas | 3.0 | 2.200 | 95.7 | |
Konditerinis cukrus (baltas, degintas keptuvėje) | 400.3 | 0.100 | 4.3 | |
2.300 |
Apyniai
Pavadinimas | AA (%) | Kiekis (g) | Laikas | |
---|---|---|---|---|
Naminiai sodybos apyniai (džiovinti) | 1.0 | 30 | 45 | |
Naminiai sodybos apyniai (švieži, užšaldyti) | 2.0 | 30 | 15 | |
60 |
Mielės
Pavadinimas | Kiekis (g) | Atenuacija (%) | |
---|---|---|---|
Sausos kepimo mielės | 6.0 | 70 |
Pastabos
Receptas suformuotas remiantis mamos pasakojimais, kad senelis (mamos tėtis) alui naudodavo tik bazinį salyklą ir šiek tiek deginto cukraus spalvai ir skonui. Autentiškame recepte misa nėra verdama, o į misą pilama apynių arbata ir dedamos mielės misai atvėsus.
Apynių arbatai naudojau naminius apynius (dalis džiovintų, o dalis šviežių, kuriuos ką tik nuskintus užšaldžiau šaldiklyje). Virimo laikas ir apynių kiekis arbatai - kaip parašyta recepte. Paragavus arbatos, subjektyviai jaučiamas didelis sutraukiantis kartumas - alui turėtų užtekti. Salinimui pasirinktas vieno žingsnio (60min-70ºC->60ºC) salinimas. Tam, kad alus išsilaikytų bent 2 savaites, misa pavirinama, bet tik 5min.
Tikrasis alaus IBU turėtų būti didesnis, nes vanduo kartumą pasisavina geriau nei misa.
Apynių arbatai naudojau naminius apynius (dalis džiovintų, o dalis šviežių, kuriuos ką tik nuskintus užšaldžiau šaldiklyje). Virimo laikas ir apynių kiekis arbatai - kaip parašyta recepte. Paragavus arbatos, subjektyviai jaučiamas didelis sutraukiantis kartumas - alui turėtų užtekti. Salinimui pasirinktas vieno žingsnio (60min-70ºC->60ºC) salinimas. Tam, kad alus išsilaikytų bent 2 savaites, misa pavirinama, bet tik 5min.
Tikrasis alaus IBU turėtų būti didesnis, nes vanduo kartumą pasisavina geriau nei misa.
Dainius
2011 m. Rugsėjo 13 d.erstikis
2011 m. Rugsėjo 13 d.Dainius
2011 m. Rugsėjo 13 d.erstikis
2011 m. Rugsėjo 13 d.