Informacija

Kiekis:
8 litrai
Efektyvumas:
73 %
Aludaris:
Receptas sukurtas:
2011 m. rugsėjo 12 d.
Receptas modifikuotas:
2011 m. lapkričio 30 d.

Parametrai

OG:
1.065
FG:
1.020
ABV:
6.0 %
IBU:
14
EBC:
27
IBU/OG:
0.22
jaučiami apyniai, dominuoja salyklas

Žymos

Fermentuojamos medžiagos

Pavadinimas Spalva (EBC) Kiekis (kg)
Kupiškio pilsnerio salyklas 3.0 2.200
Konditerinis cukrus (baltas, degintas keptuvėje) 400.3 0.100
      2.300

Apyniai

Pavadinimas AA (%) Kiekis (g) Laikas
Naminiai sodybos apyniai (džiovinti) 1.0 30 45
Naminiai sodybos apyniai (švieži, užšaldyti) 2.0 30 15
      60  

Mielės

Pavadinimas Kiekis (g) Atenuacija (%)
Sausos kepimo mielės 6.0 70

Pastabos

Receptas suformuotas remiantis mamos pasakojimais, kad senelis (mamos tėtis) alui naudodavo tik bazinį salyklą ir šiek tiek deginto cukraus spalvai ir skonui. Autentiškame recepte misa nėra verdama, o į misą pilama apynių arbata ir dedamos mielės misai atvėsus.

Apynių arbatai naudojau naminius apynius (dalis džiovintų, o dalis šviežių, kuriuos ką tik nuskintus užšaldžiau šaldiklyje). Virimo laikas ir apynių kiekis arbatai - kaip parašyta recepte. Paragavus arbatos, subjektyviai jaučiamas didelis sutraukiantis kartumas - alui turėtų užtekti. Salinimui pasirinktas vieno žingsnio (60min-70ºC->60ºC) salinimas. Tam, kad alus išsilaikytų bent 2 savaites, misa pavirinama, bet tik 5min.

Tikrasis alaus IBU turėtų būti didesnis, nes vanduo kartumą pasisavina geriau nei misa.

Komentarai

  • Dainius

    2011 m. Rugsėjo 13 d.
    Nugget tikrai reikalingi? Sočiai laukinių, jei jau atkurt tai be jokių amerikonų.
  • erstikis

    2011 m. Rugsėjo 13 d.
    Nesu dar bandęs su Nugget. Ar jie duoda kokį nors skonį ar tik kartumą?
  • Dainius

    2011 m. Rugsėjo 13 d.
    Sako, kad duoda, pats nesu bandęs.
  • erstikis

    2011 m. Rugsėjo 13 d.
    Pakeičiau Nugget į naminius džiovintus. Dar turiu šiek tiek likusių.
Prisijungę aludariai