Receptas / Dzūkiškas stautas
Informacija
Kiekis:
23 litrai
Efektyvumas:
64 %
Stilius:
Aludaris:
Receptas sukurtas:
2011 m. kovo 8 d.
Receptas modifikuotas:
2011 m. kovo 17 d.
Parametrai
OG:
1.054
|
|
FG:
1.013
|
|
ABV:
5.3 %
|
|
IBU:
31
|
|
EBC:
110
|
|
IBU/OG:
0.58
|
kartumas ir salyklo skonis subalansuotas
|
Fermentuojamos medžiagos
Pavadinimas | Spalva (EBC) | Kiekis (kg) | Kiekis (%) | |
---|---|---|---|---|
Kupiškio pilsnerio salyklas | 3.0 | 5.000 | 73.5 | |
Miežiniai dribsniai | 3.0 | 0.800 | 11.8 | |
Skrudinti miežiai | 1000.8 | 0.500 | 7.4 | |
Skrudintas miežių salyklas 'Chocolate Dehusked' | 800.6 | 0.250 | 3.7 | |
Skrudintas miežių salyklas 'Roasted Black' | 1401.1 | 0.250 | 3.7 | |
6.800 |
Apyniai
Pavadinimas | AA (%) | Kiekis (g) | Laikas | |
---|---|---|---|---|
Challenger (U.K.) | 6.5 | 35 | 60 | |
Spalt Select (German) | 6.1 | 15 | 60 | |
50 |
Mielės
Pavadinimas | Kiekis (g) | Atenuacija (%) | |
---|---|---|---|
Safale S-04 | 12.0 | 75 |
Pastabos
Mano pirmasis ''tikras'' alus (iš grūdinio salyklo). Nieko keisto, kad neapsėjau be ''blūperių'': bematuojant salinamo salyklo temperatūra, termometras išsprūdo, ir deja nepavyko jo ištraukti. Ištekinus misą ir atkasus salyklą, termometras rodė 65 laipsnius. Manau pora laipsnių per mažai, spėju dėl to, efektyvumas nebuvo labai didelis (apie 65 proc.).
Miežių dribsniai buvo apvirti apie 3 minutes, atšaldyti, tada salinti kartu su salyklu. Šiandien, kovo 8-tą, ragauju 2 savaites brandintą alutį. Jau kvapas išduoda, kad alus turi gan smarkų skrudinto salyklo skonį. Išgėrus, burnoje dar ilgai išlieka malonus, bet neįkyrus kartumas. Spalva - nepermatomai juoda, matinė. Apynių praktiškai nesijaučia, bent jau skonio, dėl kartumo sunku pasakyti, kas jį suteikia - apyniai ar salyklas? Kiek mažoka ''gazo'', o ir puta kažkaip labai jau greit sukrito. Tikėjausi kiek tirštesnio alaus. Tikiuosi, ilgesnis brandinimas tai pakoreguos.
Apibendrinant: kažkokiu būdu, reikia kantriai pabrandinti dar bent pora savaičių, visgi tamsus alus. Apynių, aromatui išgauti, gal nelabai ir reiktų, visgi svarbiausią vaidmenį čia vaidina salyklas. Aromatingas, skanus, juodas stautas.
Miežių dribsniai buvo apvirti apie 3 minutes, atšaldyti, tada salinti kartu su salyklu. Šiandien, kovo 8-tą, ragauju 2 savaites brandintą alutį. Jau kvapas išduoda, kad alus turi gan smarkų skrudinto salyklo skonį. Išgėrus, burnoje dar ilgai išlieka malonus, bet neįkyrus kartumas. Spalva - nepermatomai juoda, matinė. Apynių praktiškai nesijaučia, bent jau skonio, dėl kartumo sunku pasakyti, kas jį suteikia - apyniai ar salyklas? Kiek mažoka ''gazo'', o ir puta kažkaip labai jau greit sukrito. Tikėjausi kiek tirštesnio alaus. Tikiuosi, ilgesnis brandinimas tai pakoreguos.
Apibendrinant: kažkokiu būdu, reikia kantriai pabrandinti dar bent pora savaičių, visgi tamsus alus. Apynių, aromatui išgauti, gal nelabai ir reiktų, visgi svarbiausią vaidmenį čia vaidina salyklas. Aromatingas, skanus, juodas stautas.
null
2011 m. Kovo 8 d.Gytis
2011 m. Kovo 8 d.axdrius
2011 m. Kovo 9 d.erstikis
2011 m. Kovo 9 d.axdrius
2011 m. Kovo 9 d.