Informacija

Kiekis:
23 litrai
Efektyvumas:
64 %
Stilius:
Aludaris:
Receptas sukurtas:
2011 m. kovo 8 d.
Receptas modifikuotas:
2011 m. kovo 17 d.

Parametrai

OG:
1.054
FG:
1.013
ABV:
5.3 %
IBU:
31
EBC:
110
IBU/OG:
0.58
kartumas ir salyklo skonis subalansuotas

Fermentuojamos medžiagos

Pavadinimas Spalva (EBC) Kiekis (kg)
Kupiškio pilsnerio salyklas 3.0 5.000
Miežiniai dribsniai 3.0 0.800
Skrudinti miežiai 1000.8 0.500
Skrudintas miežių salyklas 'Chocolate Dehusked' 800.6 0.250
Skrudintas miežių salyklas 'Roasted Black' 1401.1 0.250
      6.800

Apyniai

Pavadinimas AA (%) Kiekis (g) Laikas
Challenger (U.K.) 6.5 35 60
Spalt Select (German) 6.1 15 60
      50  

Mielės

Pavadinimas Kiekis (g) Atenuacija (%)
Safale S-04 12.0 75

Pastabos

Mano pirmasis ''tikras'' alus (iš grūdinio salyklo). Nieko keisto, kad neapsėjau be ''blūperių'': bematuojant salinamo salyklo temperatūra, termometras išsprūdo, ir deja nepavyko jo ištraukti. Ištekinus misą ir atkasus salyklą, termometras rodė 65 laipsnius. Manau pora laipsnių per mažai, spėju dėl to, efektyvumas nebuvo labai didelis (apie 65 proc.).
Miežių dribsniai buvo apvirti apie 3 minutes, atšaldyti, tada salinti kartu su salyklu. Šiandien, kovo 8-tą, ragauju 2 savaites brandintą alutį. Jau kvapas išduoda, kad alus turi gan smarkų skrudinto salyklo skonį. Išgėrus, burnoje dar ilgai išlieka malonus, bet neįkyrus kartumas. Spalva - nepermatomai juoda, matinė. Apynių praktiškai nesijaučia, bent jau skonio, dėl kartumo sunku pasakyti, kas jį suteikia - apyniai ar salyklas? Kiek mažoka ''gazo'', o ir puta kažkaip labai jau greit sukrito. Tikėjausi kiek tirštesnio alaus. Tikiuosi, ilgesnis brandinimas tai pakoreguos.
Apibendrinant: kažkokiu būdu, reikia kantriai pabrandinti dar bent pora savaičių, visgi tamsus alus. Apynių, aromatui išgauti, gal nelabai ir reiktų, visgi svarbiausią vaidmenį čia vaidina salyklas. Aromatingas, skanus, juodas stautas.

Komentarai

  • null

    2011 m. Kovo 8 d.
    Dėl alaus kūno, tai labai nesitikėk visgi jis sausasis stautas. Temperatūra salinimo sausam stautui gera. Viskas su juo manau gerai. Gal kiek per daug skrudintų salyklų, bręstant gali atsirasti rūgštelė.
  • Gytis

    2011 m. Kovo 8 d.
    Kiek matau, tai dažniau už sausą stautą žmonės verda tik "kitokį" alų. Reikėtų šį stilių (sausąjį stautą) įtraukti į "Guobalyno 2011" programą.
  • axdrius

    2011 m. Kovo 9 d.
    Matyt todel, kad velniskai skanus zaltys, tas stautas!
  • erstikis

    2011 m. Kovo 9 d.
    O tas sausasis stautas nėra rūgštus? Nesu daręs sauso stauto, bet sausas vynas dėl savo rūgštumo man nelabai patinka.
  • axdrius

    2011 m. Kovo 9 d.
    Kol kas ne, su laiku matysim, kolega antai sako, kad gali parūgštėt su laiku.
Prisijungę aludariai