Informacija

Kiekis:
11 litrų
Efektyvumas:
73 %
Aludaris:
Receptas sukurtas:
2012 m. birželio 20 d.
Receptas modifikuotas:
2012 m. lapkričio 10 d.

Parametrai

OG:
1.116
FG:
1.020
ABV:
12.6 %
IBU:
405
EBC:
16
IBU/OG:
3.50
dominuoja apynių skonis

Apdovanojimai

  • Aludarių Taurė 2013

    2013 m. gegužės 11 d.
    Vieta: III
    Kategorija: Stiprieji eliai
    Surinkti taškai: 35.00

Fermentuojamos medžiagos

Pavadinimas Spalva (EBC) Kiekis (kg)
Marris Otter 6.0 5.000
Konditerinis cukrus (baltas) 0.0 0.250
      5.250

Apyniai

Pavadinimas AA (%) Kiekis (g) Laikas
Columbus 12.9 100 75
Columbus (pirmas misos apyniavimas) 12.9 100 75
Columbus 12.9 100 15
Amerikietiško ąžuolo gabaliukai 0.0 8 0
Columbus (sausas apyniavimas) 12.9 100 0
Columbus (salinimo apyniai) 12.9 100 0
      508  

Mielės

Pavadinimas Kiekis (g) Atenuacija (%)
Wyeast 1728 | Scottish Ale™ (starteris) 450.0 83

Pastabos

Salinimas:
~60-63°C - 60 min. + 5g CaSO4 + 2g CaCl2
--> 75˚C
Išviso 90 min.
pH ~ 5,4
Aplinkos temperatūra ~21°C

Tikrų vyrų alus :-)
Pirmą kart dėjau apynius į mentalą, misai skonio tikrai duoda.
Planavau stipresni, reikėjo pavirt 120 min, bet nebuvo laiko.

Komentarai

  • Dainius

    2012 m. Spalio 26 d.
    Palaukit kol šįvakar paragausiu mėginėlį nuo tankiamačio prieš užmetant apynių, bandysiu tiksliau apibūdint būseną :)
  • Dainius

    2012 m. Spalio 29 d.
    Po 5 parų tarpinis tankis - 1,032. Komentarų nebus, nes mielės dar intensyviai dirba.
    Bene geriausias dalykas, ką Vilniaus alus padarė, tai http://www.vilniausalus.lt/LT/catalog/product/67/13-statiniu-sviesusis/">13 statinių įpylė į mažus buteliukus, kad visi suprastų, jog toks alus geriamas ne bokalais, ir net ne iš bokalų...
    Turbūt vienintelis jų produktas, kurį perku. Apynių ten nerasta, gaminant pridėta "cukrinių žaliavų", bet vistik tai miežių vynas! O jei norisi pigiau ir daugiau - ieškokit http://www.piniavosalutis.lt/stacias">Stačio :) Šnekuty 1 ltr. bambaliukas kainuoja 10 Lt. Mažai kuo nusileidžia Vilniaus stipriajam.
  • Dainius

    2012 m. Lapkričio 7 d.
    Po penkių parų išpilsčiau alų, skirtą pasidaugint mielėm. Tankis nuo 1,058 sumažėjo iki 1,010 - apie 83% atenuacija!
    Daugelis gauna mažiausiai 80%, kai Wyeast nurodo tiktai iki 73%. Alus skaidrus, mielės prisiploję prie dugno, nebūtų angliškos kilmės. Kadangi į mentalą salinant dėjau apynių, tai turi daug apynų skonio, kažkiek kartumo, apynių kvapo nėra, tik svarus salyklinis. Labiausiai džiugina skonis, atrodo alus sausokas, bet salykliškumas puikiai pabrėžtas, atrodo lyg kažką tiršto nuryjai :) Nepaisant to apynių visai neužgožia.
  • Dainius

    2013 m. Gegužės 12 d.
    Maistra, tau specialiai nedėjau cukraus. Kitą duosiu užgazuotą, galėsi pabrandint ir palygint.
    Dabar gal ir pusės kartumo ir poskonio ilgumo neliko palyginus su šviežiu.
    Alus tikrai pavykęs, skaidrus, degustacijai pateiktas po pusės metų. Laikant tik gerėja kolkas.
  • Dainius

    2013 m. Gegužės 12 d.
    Matyt nespėjo CO2 prisgamint, anksčiau išvis negazuodavau, tai jau pažanga ir taip :)
Prisijungę aludariai