Informacija

Kiekis:
22 litrai
Efektyvumas:
76 %
Aludaris:
Receptas sukurtas:
2011 m. lapkričio 12 d.
Receptas modifikuotas:
2011 m. lapkričio 25 d.

Parametrai

OG:
1.050
FG:
1.012
ABV:
4.9 %
IBU:
28
EBC:
54
IBU/OG:
0.56
kartumas ir salyklo skonis subalansuotas

Žymos

Fermentuojamos medžiagos

Pavadinimas Spalva (EBC) Kiekis (kg)
Bazinis pilsner salyklas 3.0 3.000
Miuncheno salyklas 15.0 1.500
CaraCrystal 120.1 0.300
Skrudintas miežių salyklas 'Black' (čekiškas) 1200.9 0.100
Skrudintas kviečių salyklas 900.7 0.100
Skrudintas miežių salyklas 'Chocolate Dehusked' 800.6 0.100
      5.100

Apyniai

Pavadinimas AA (%) Kiekis (g) Laikas
Spalt Select (German) 5.0 45 45
Spalt Select (German) 5.0 20 15
Spalt Select (German) 5.0 10 5
      75  

Mielės

Pavadinimas Kiekis (g) Atenuacija (%)
Lallemand Danstar Nottingham 12.0 75

Pastabos

Istoriškai Schwarzbier(Juodas alus) vienuolių buvo verdamas kaip elis...
Seniausias žinomas Schwarzbier (Juodas alus) - Braunschweiger Mumme ("Brunswick Mum") pirmąsyk dokumentuose minimas 1390 metais.
Tik apie 1870-1880 metus Schwarzbier pradėtas virti kaip lageris.
Šiuo receptu pamėginsiu išvirt senąją (viduramžiškąją) Schwarzbier versiją.
Gal tik dėl mielių abejoju, bet nemanau, kad Lietuvoj greit rasčiau Wyest 1007 German Ale, kurios manau čia labiausiai tiktų...

Salinimas:

50-55C - 20 min tik bazinis salyklas
63-65C - 90 min visi salyklai
Užkelt iki 76C ir tekint 76C vandeniu...

Virti 60 min

Komentarai

  • audryla

    2011 m. Gruodžio 22 d.
    ...hmmm
    Fermentuota: 48H 18-20C, 12d 14-16C
    mielės ant tiek neutraliai suveikė , kad išlindo Spalt Select visame gražume, nors pabaigoje apynius permuša skrudintas miežių salyklas 'Black' iš "Aluteks'o". Anas tikrai pakankamai aitrokas...manau būtų užtekę ir 30-50gr...
    na gal iki teminio susirinkimo šio salyklo aitrumas nurims...
  • Artis

    2012 m. Sausio 13 d.
    Ragautas VAK 12.01.2012

    Tipinis (gerają prasme) švarcbieras. Vienintelis vakaro teminis alus su elio mielėmis. Lagerinėse versijose labiau išryškinti vienas ar keli komponentai. Šiame aluje visi ingredientai bendrauja viename lygmenyje. Vidutinis-lengvas alaus kūnas. Jaučiama legva karamelė ir šokoladinis salyklas. Labai patiko!
  • Žaldokas

    2012 m. Sausio 13 d.
    Ragautas VAK 12.01.2012
    Visiškai nieko neišmanau apie Schwarzbierą. Asmeniškai man prie šokolado šiam momentui nelabai derėjo Spalt Select apyniai.
  • Gytis

    2012 m. Sausio 13 d.
    ragautas 2012 sausio mėn. VAK'e. Spalt neužkliuvo. Puikus alus, labai patiko.
  • Dainius

    2012 m. Kovo 7 d.
    Puiki puta, tvarkingas alus. Apynių mažoka.
Prisijungę aludariai