Informacija

Kiekis:
15 litrų
Efektyvumas:
67 %
Stilius:
Aludaris:
Receptas sukurtas:
2013 m. gegužės 19 d.
Receptas modifikuotas:
2013 m. rugpjūčio 27 d.

Parametrai

OG:
1.083
FG:
1.012
ABV:
9.2 %
IBU:
131
EBC:
31
IBU/OG:
1.58
dominuoja apynių skonis

Fermentuojamos medžiagos

Pavadinimas Spalva (EBC) Kiekis (kg)
Bazinis salyklas (čekiškas pils) 3.0 5.000
Miuncheno salyklas 15.0 0.700
Melanoidinas 70.1 0.300
Amber 50.0 0.100
Special B 400.3 0.050
Skrudintas miežių salyklas 'Chocolate Dehusked' 800.6 0.050
      6.200

Apyniai

Pavadinimas AA (%) Kiekis (g) Laikas
Apollo 19.0 7 60
Bravo 17.3 7 55
Apollo 19.0 7 50
Bravo 17.3 7 45
Apollo 19.0 7 40
Bravo 17.3 7 35
Summit 16.8 7 30
Bravo 15.0 7 25
Summit 17.0 7 20
Columbus 12.0 7 15
Summit 16.8 14 10
Summit 16.8 14 5
Columbus 12.0 14 5
Cascade (U.S.) 5.0 20 0
Columbus 12.0 25 0
Amarillo 8.0 15 0
Summit 16.8 18 0
      190  

Mielės

Pavadinimas Kiekis (g) Atenuacija (%)
Safale US-05(56) 12.0 85
Lallemand Danstar Nottingham 8.0 85

Pastabos

Salinimas - tik bazinio ir miuncheno vienfazis prie 64-63, dalis vandens "Tichė" (dar nematau, kokia). Likę salyklai dedami keliant temperatūrą tekinimui. Ištekint apie 20 ltr. (kad į fermenterį 15 liktų). Baigiant virimą - biersol ir maisto mielėms (iki 1,5 gr). Keturi paskutiniai apyniai - sausas apyniavimas.
Išpilstyti du variantai. Pirmas saldokas - FG 1.024, antras variantas, kaip sakė Maistra, patiuninguotas Nottingam mielėmis, jau stiliaus žemutinėje reikšmėje - 1.012.

Įvertinimai

Bendras įvertinimas:

8.0

(1 balsas)

Komentarai

  • Gytis

    2013 m. Gegužės 23 d.
    Dainiau, ką konkrečiai skaityti?
  • Dainius

    2013 m. Gegužės 23 d.
    Pradėk nuo: "Dry Yeast - billions of cells per gram".
    Tau puikiai pažįstamas Kaiser'is paviešino tyrimą, kuriame buvo tikslai išmatuotas mielių kiekis.
  • Peckelis

    2013 m. Gegužės 23 d.
    Oi, nu užvirė gi čia:). Šiaip DV teisus, tik toks nedičkas pastebėjimas - alaus kiekis 15 litrų, mielės rehidratuotos ir jau ima putoti, prieš 1.5 val. gavusios truputį misos koncentrato. Turės būt gerai. O už pastabas didelis ačiū. Konspektuoju:))
  • pofke

    2013 m. Gegužės 23 d.  
    @Dainius:

    ta pati skaičiuoklė (brewersfriend), kur įmetei, taip pat rekomenduoja 3-4 pakelius mielių dėt, aš rankiniu būdu susiskaičiavau.

    Taigi viską parašiau - visiškai švariai fermentacijai mielių gamintojai Wyeast rekomenduoja litre 1,8*10^10 ląstelių (dėl aukšto OG). Vadinasi, 15 litrų - 2,7*10^11 ląstelių. Mielių pakelyje yra 11,5 g, vadinasi 6,9*10^10 iš viso. 27/6,9=3.91 pakelio. Aišku, tikriausiai užteks ir 2, ir 1 užteks galbūt, nes gamintojas nurodo minimalų galimą gyvų mielių skaičių pakelyje, aišku, kad užmesta gerokai, nes realus skaičius pakelyje mielių per daug svyruojantis dėl aplinkos poveikio (temperatūra, laikas ir t.t.)
  • Peckelis

    2013 m. Gegužės 24 d.
    Kaip misa, kaip misa. Puikiai:))) Skelbiu konkursą visokiems didiesiems bravorams izomerizuotam apynių ekstraktui pirkti:DD. Misoj kartumas, aišku, kampuotas, aromatas prisidės sausajame, bet, kas džiugina, kaip ir neblogai, mano supratimu, atrodo salyklo "stuburas", ant kurio turi laikytis apynys. O jei tik kas nors geriamo pavyks, rezervacija be problemų;)
Prisijungę aludariai