Receptas / prima IPA
Informacija
Kiekis:
15 litrų
Efektyvumas:
67 %
Stilius:
Aludaris:
Receptas sukurtas:
2013 m. gegužės 19 d.
Receptas modifikuotas:
2013 m. rugpjūčio 27 d.
Parametrai
OG:
1.083
|
|
FG:
1.012
|
|
ABV:
9.2 %
|
|
IBU:
131
|
|
EBC:
31
|
|
IBU/OG:
1.58
|
dominuoja apynių skonis
|
Fermentuojamos medžiagos
Pavadinimas | Spalva (EBC) | Kiekis (kg) | Kiekis (%) | |
---|---|---|---|---|
Bazinis salyklas (čekiškas pils) | 3.0 | 5.000 | 80.6 | |
Miuncheno salyklas | 15.0 | 0.700 | 11.3 | |
Melanoidinas | 70.1 | 0.300 | 4.8 | |
Amber | 50.0 | 0.100 | 1.6 | |
Special B | 400.3 | 0.050 | 0.8 | |
Skrudintas miežių salyklas 'Chocolate Dehusked' | 800.6 | 0.050 | 0.8 | |
6.200 |
Apyniai
Pavadinimas | AA (%) | Kiekis (g) | Laikas | |
---|---|---|---|---|
Apollo | 19.0 | 7 | 60 | |
Bravo | 17.3 | 7 | 55 | |
Apollo | 19.0 | 7 | 50 | |
Bravo | 17.3 | 7 | 45 | |
Apollo | 19.0 | 7 | 40 | |
Bravo | 17.3 | 7 | 35 | |
Summit | 16.8 | 7 | 30 | |
Bravo | 15.0 | 7 | 25 | |
Summit | 17.0 | 7 | 20 | |
Columbus | 12.0 | 7 | 15 | |
Summit | 16.8 | 14 | 10 | |
Summit | 16.8 | 14 | 5 | |
Columbus | 12.0 | 14 | 5 | |
Cascade (U.S.) | 5.0 | 20 | 0 | |
Columbus | 12.0 | 25 | 0 | |
Amarillo | 8.0 | 15 | 0 | |
Summit | 16.8 | 18 | 0 | |
190 |
Mielės
Pavadinimas | Kiekis (g) | Atenuacija (%) | |
---|---|---|---|
Safale US-05(56) | 12.0 | 85 | |
Lallemand Danstar Nottingham | 8.0 | 85 |
Pastabos
Salinimas - tik bazinio ir miuncheno vienfazis prie 64-63, dalis vandens "Tichė" (dar nematau, kokia). Likę salyklai dedami keliant temperatūrą tekinimui. Ištekint apie 20 ltr. (kad į fermenterį 15 liktų). Baigiant virimą - biersol ir maisto mielėms (iki 1,5 gr). Keturi paskutiniai apyniai - sausas apyniavimas.
Išpilstyti du variantai. Pirmas saldokas - FG 1.024, antras variantas, kaip sakė Maistra, patiuninguotas Nottingam mielėmis, jau stiliaus žemutinėje reikšmėje - 1.012.
Išpilstyti du variantai. Pirmas saldokas - FG 1.024, antras variantas, kaip sakė Maistra, patiuninguotas Nottingam mielėmis, jau stiliaus žemutinėje reikšmėje - 1.012.
Įvertinimai
Bendras įvertinimas:
8.0
(1 balsas)
Komentarai
-
Gytis
2013 m. Gegužės 23 d.Dainiau, ką konkrečiai skaityti? -
Dainius
2013 m. Gegužės 23 d.Pradėk nuo: "Dry Yeast - billions of cells per gram".
Tau puikiai pažįstamas Kaiser'is paviešino tyrimą, kuriame buvo tikslai išmatuotas mielių kiekis. -
Peckelis
2013 m. Gegužės 23 d.Oi, nu užvirė gi čia:). Šiaip DV teisus, tik toks nedičkas pastebėjimas - alaus kiekis 15 litrų, mielės rehidratuotos ir jau ima putoti, prieš 1.5 val. gavusios truputį misos koncentrato. Turės būt gerai. O už pastabas didelis ačiū. Konspektuoju:)) -
pofke
2013 m. Gegužės 23 d.@Dainius:
ta pati skaičiuoklė (brewersfriend), kur įmetei, taip pat rekomenduoja 3-4 pakelius mielių dėt, aš rankiniu būdu susiskaičiavau.
Taigi viską parašiau - visiškai švariai fermentacijai mielių gamintojai Wyeast rekomenduoja litre 1,8*10^10 ląstelių (dėl aukšto OG). Vadinasi, 15 litrų - 2,7*10^11 ląstelių. Mielių pakelyje yra 11,5 g, vadinasi 6,9*10^10 iš viso. 27/6,9=3.91 pakelio. Aišku, tikriausiai užteks ir 2, ir 1 užteks galbūt, nes gamintojas nurodo minimalų galimą gyvų mielių skaičių pakelyje, aišku, kad užmesta gerokai, nes realus skaičius pakelyje mielių per daug svyruojantis dėl aplinkos poveikio (temperatūra, laikas ir t.t.) -
Peckelis
2013 m. Gegužės 24 d.Kaip misa, kaip misa. Puikiai:))) Skelbiu konkursą visokiems didiesiems bravorams izomerizuotam apynių ekstraktui pirkti:DD. Misoj kartumas, aišku, kampuotas, aromatas prisidės sausajame, bet, kas džiugina, kaip ir neblogai, mano supratimu, atrodo salyklo "stuburas", ant kurio turi laikytis apynys. O jei tik kas nors geriamo pavyks, rezervacija be problemų;)
8.0
Dar jauna IPA, bet turi šarmo jau dabar :)