Informacija

Kiekis:
30 litrų
Efektyvumas:
62 %
Aludaris:
Receptas sukurtas:
2019 m. vasario 28 d.
Receptas modifikuotas:
2019 m. kovo 22 d.

Parametrai

OG:
1.054
FG:
1.015
ABV:
5.2 %
IBU:
32
EBC:
11
IBU/OG:
0.59
kartumas ir salyklo skonis subalansuotas

Fermentuojamos medžiagos

Pavadinimas Spalva (EBC) Kiekis (kg)
Pilsner salyklas (LT - Maltosa) 3.3 4.000
Kvietinis salyklas (CZ) 4.3 2.500
Miuncheno salyklas (CZ) 15.0 1.500
BEST Rūgštinis salyklas (DE) 5.5 0.400
      8.400

Apyniai

Pavadinimas AA (%) Kiekis (g) Laikas
Marynka (PL) 8.7 100 15
      100  

Mielės

Pavadinimas Kiekis (g) Atenuacija (%)
Voss Kveik (1l starteris) 20.0 73

Pastabos

Salinimas 69'C, 1 val.
Virimas 15 min (nepriklausytų iš vis virti, bet pavirsiu kad galėtų ilgiau stovėt).
Užraugimui - 1 šaukštas mielių nuo starterio dugno (Kveik'ą reikia underpitch'int).
Fermentacija prie 35'C, 1 savaitė --> išpilstymas.

---

Mielių starterio paruošimas:

  1. Erlenmajerio kolboj užvirinti 1l vandens, išjungti ugnį;
  2. Įdėti 100g sauso arba 120g skysto salyklo ekstrakto, išmaišyti, uždengti folija;
  3. Pavirti 5-10 min., išjungti ugnį;
  4. Atvėsinti iki 25'C;
  5. Įdėti spirite mirkytą maišymo magnetuką, dėti ant magnetinės maišyklės ir palikti 22-25'C inkubuotis 24-48h;
  6. Po inkubacijos, padėti į šaldytuvą, kad nusėstų;
  7. Nusėdus mielėms, nupilti skystį nuo viršaus, sušildyti mieles iki kambario temp. ir supilti į išvirtą alų.


Komentarai

  • Puckiss Craft Brewery

    2019 m. Kovo 11 d.
    Nu ir kaip rugsta? :) jis realiai per pora dienu turetu tau isburbuliuot :) pirma karta verdi? 
  • domaso

    2019 m. Kovo 11 d.  
    Po paros intensyvios fermentacijos jau pradeda stot burbuliavimas, manau rytoj jau bus viską suvalgę... :) Užraugiau 35'C misą, bet kambaryje sunku palaikyti tokią temperatūrą, dabar "lipdukinis" termometras rodo 30-32'C (aprengiau fermenterį žiemine striuke) - kiek žinau Kveik'as nelabai išrankus, gali ir prie 25'C ir prie 40'C fermentuot, na gal kiek mažiau aromato gausiu, bet tiek to..
    Taip, pirmą kartą darau Kveik'ą, rytoj manau nusiimsiu nuo viršaus mieles (top-cropping) ir susidžiovinsiu kitam kartui.
  • domaso

    2019 m. Kovo 12 d.  
    Top-croppint nespėjau, po 36h nuo užraugimo, jau aktyvi fermentacija pasibaigus, o krauzenas visiškai nukritęs :) Teks nuo dugno susirinkt :)
  • Puckiss Craft Brewery

    2019 m. Kovo 12 d.
    Domina mane šitas tų norvegų stebuklas, iš kur kveiko mieles ėmei? iš savasalus? :) duok žinot ar geriamas gavosi :) 
  • domaso

    2019 m. Kovo 12 d.
    Jo, mielės iš SavasAlus "Fermentum Mobile FM53 Voss Kveik". Manau alus kaip alus gausis... Ragavau starterio "alų", tai skonis švarus/neutralus pasirodė, gal kažkiek apelsinų jaučiasi, bet sunku spręst, nes starteris buvo 1.030, iš ekstrakto, be apynių ir pan..
Prisijungę aludariai