Anglų - lietuvių aludarystės terminų žodynas

  • adjunct - alaus priedai sudėtyje neturintys fermentuojamų medžiagų.
  • acid - rūgštys, alfa arba beta rūgštys.
  • aging - alaus brandinimas tam tikrą laiką, paprastai iki kelių metų.
  • alcohol by volume (ABV) – procentinė grynojo alkoholio kiekio išraiška, gaunama išskaičiavimo metu.
  • all-grain - alus gaminamas nenaudojant salyklo ekstraktų.
  • alkalinity, alkaline - šarminis, šarmas.
  • attenuation - atenuacija - misos tirštumo mažėjimas, joje esančias cukringąsias medžiagas fermentacijos būdu perdirbant į alkoholį ir angliarūgštę. Alus laikomas pasiekęs galutinę atenuaciją, kai mielės daugiau nebegali fermentuoti saldžiųjų medžiagų.
  • batch - partija, alaus kiekis pagamintas vienu metu.
  • bitter, bitterness - kartus, kartumas.
  • body - alaus konsistencijos, tirštumo ir burnos pojūčio savybių visuma.
  • bottling - alaus supilstymas į butelius.
  • carboy - stiklo ar plastiko tara su siauru kakliuku, skirta fermentacijai.
  • cold break - baltymų nusodinimas misos aušinimo metu.
  • to cool - ataušinti.
  • conditioning - brandinimas.
  • EBC - alaus spalvos standartas pagal European Brewery Convention (Europos Aludarių Konvencija)
  • efficiency, extraction efficiency - cukringų medžiagų „išplovimo“ iš salyklo efektyvumas. Tai yra santykis cukraus, kurį iš tikrųjų „išplauname“, su teoriškai didžiausiu įmanomu „išplauti“ cukraus kiekiu.
  • extraction rate - krakmolingųjų medžiagų kiekio, paverstų į fermentuojamąsias cukringąsias medžiagas salinimo metu, matas.
  • fermentation - fermentacija.
  • fermenter - indas naudojamas alaus fermentavimui.
  • gravity - tankis.
    • final gravity (FG) - pradinis tankis - santykinis cukraus kiekis aluje pasibaigus fermentacijai.
    • original gravity (OG) - galutinis tankis - santykinis cukraus kiekis misoje prieš fermentaciją.
    • specific gravity (SG) - tarpinis cukraus kiekis, gali sutapti su OG, jei nėra atliekami tarpiniai pamatavimai.
  • hardness - vandens kietumas.
  • head - putų „kepurė“.
  • hopping - apynių įdėjimas.
    • dry hopping - sausas apyniavimas (fermentavimo inde).
    • first wort hopping - apynių ėdėjimas misos tekinimo metu.
  • hops - apyniai.
  • hot break - baltymų nusodinimas į verdančią misą įdedant apynius.
  • International Bittering Units (IBU) - standartinis alaus kartumo matavimo skalės vienetas, žymintis apynių apimtį ir intensyvumą.
    • IBU/Gravity ratio - kartumo ir pradinio tirštumo santykis. Išskaičiuojamas, sąlyginis vienetas apsprendžiantis tariamą burnos kartumo pojūtį.
  • Irish moss - airiška kerpena, naudojama alaus skaidrinimui.
  • kettle - puodas.
  • krausen - putos susidarančios alaus fermentacijos metu.
  • lag time - laiko tarpas nuo mielių įdėjimo ir pastebimos fermentacijos proceso pradžios.
  • lauter - misos atskyrimas nuo salinamo salyklo naudojant filtravimą ir skalavimą vandeniu.
  • liquid - skystis, skystas.
  • malt - salyklas.
    • malt extract - salyklo ekstraktas.
    • dry malt extract (DME) - sausi salyklo ekstrakto milteliai.
  • mash - salyklo ir vandens „košė“.
    • mashing-in - pirmas salinimo etapas - salyklo sumaišymas su vandeniu.
  • pitching - mielių įdėjimas.
  • priming - cukraus įdėjimas į alaus brandinimo tarą siekiant, kad aluje susiformuotų anglies dvideginio dujos.
  • racking - išfermentuoto alaus supilstymas į butelius, statines ar kitą tarą.
  • residue - perteklius, likutis.
  • sparge - išmirkyto salyklo skalavimas karštu vandeniu.
  • trub - nuosėdos susidarančios fermentacijos indo dugne.
  • tun (lauter tun, mash tun) - filtras naudojamas atskirti išmirkusį salyklą nuo misos.
  • wort - misa (nefermentuotas alus)
  • yeast - mielės
Prisijungę aludariai