Receptas / Bochet
Informacija
Kiekis:
42 litrai
Efektyvumas:
75 %
Stilius:
Aludaris:
Receptas sukurtas:
2021 m. sausio 21 d.
Receptas modifikuotas:
-0001 m. lapkričio 30 d.
Parametrai
OG:
1.131
|
|
FG:
1.035
|
|
ABV:
12.5 %
|
|
IBU:
0
|
|
EBC:
104
|
|
IBU/OG:
0.00
|
kartumo nėra, dominuoja salyklas
|
Fermentuojamos medžiagos
Pavadinimas | Spalva (EBC) | Kiekis (kg) | Kiekis (%) | |
---|---|---|---|---|
Medus | 81.4 | 22.000 | 100.0 | |
22.000 |
Mielės
Pavadinimas | Kiekis (g) | Atenuacija (%) | |
---|---|---|---|
Fermentis Safale S-04 | 100.0 | 73 |
Pastabos
II Medus 23 kg virtas iki 142*C
Skiestas verdančiu vandeniu iki 42 litrų (OG 1,131)
Mielės S04 F1
0d. (01-21) OG 1,031 T-21*C
7d. (01-28) nerūgsta. Pridėta Safale US05 F1 mielių. T 17-20*C
I
Mielės US05 F1
0d. (06-20) 3,5 kg prieskoninio medaus. Virta iki balto dūmo (~140*C), skiesta iki 8 l skysčio tūrio. OG 1,118
1d. (06-21) aeracija + mielės US 05 F2
3,5 kg prieskoninio medaus. Virta iki 141*C
3d. (06-23) aeracija ir supilta. Bendras OG 1,124
4d. (06-24) 3,5 kg medaus. Bendras OG 1,124
35d. (07-25) SG 1,094
61d. (08-20) SG 1,080
108d. (10-06) SG 1,060
155d. (11-22) FG 1,060 7,6%
https://gameofbrews.com/2014/05/01/brewing-bouchet-burnt-honey-mead-1393/
Medus karamelizuojamas, skiedžiamas ir fermentuojamas.
Vienžo, surinkau iš visokių pašalių visokius likučius - kristalizuotus, susisluoksniavusius ir t.t. Kadangi kokybė visokia, tai buvo išvirtas Bochet`as - midus iš karamelizuoto medaus. Karštis sulygina:)
Tik atsižvelgiant į daugkartinius dirbančiųjų prašymus:DDD
Imamas medus, kokybė neturi jokios reikšmės. Galima sunaudoti įvairiausius kelių metų likučius, bet galima "deginti" ir šiųmetį liepinį, jei barbarai.
Medus dedamas į diiiidelį puodą (virimo/karamelizacijos metu jo tūris padidėja iki 7-8 kartų! - skaičiuokit) ir ant nestiprios ugnies užverdamas. Virti geriau truputį pamaišant, kol išgaruos meduje esantis vanduo ir temperatūra ims kilti virš 100C. Čia prasideda plonumai. Yra du variantai - grubus viduramžių ir saikingas šių dienų.
Grubusis - ugnis didinama, virimas intensyvus. Verdam, kartkartėmis pakeldami į viršų pamaldžiai nustatytas akis ir laukiam, kol iš mūsų puode esančios substancijos pradės kilti tokie melsvoki, sakyčiau, dūmai. Tai ženklas. Puodą merkiam į šaltą vandenį, kad stabdyt tolesnę karamelizaciją ir vėsinam iki apytiksliai 100- 105C. Tada supilam pasiskaičiuotą reikiamą kiekį verdančio (geriau kokį pusvalandį pavirinto) vandens (pageidautina 5.2 pH). Prasiskiedžia normaliai, jei neatšaldėm per daug. Jei per daug - karamelė. Ištirps per dvi dienas:) Vėsinam, pilam į fermenterį....toliau žinot.
Saikingas šių dienų. Iki temperatūros kilimo viskas taip pat. Tada i rankas termometrą ir ugnį pasireguliuojam, kad temperatūra būtų apie 125-127C. Taip kaitiname, kol gražiai paraus. Spalva labai neblogai tikrinasi lašiuku verdamo medaus ant balto popieriaus lapo. Čia galima ir sustoti (vėsinam, skiedžiam ir t.t.) - midus bus gražiai raudonas, bet nelabai Bochet`as. Galim kaitinti toliau, temperatūrą keliant iki 147-152C. Galim laukti iki dūmų, galim stoti, kada panorėję. Tik reikia turėti galvoje, kad baigiamosiose kaitinimo stadijose viskas vyksta labai greitai, taip kad nepražiopsokite vėsinimo, bo gausit vertingos medaus anglies:)
Dar kas. Fermentacija 20 -22C temperatūroje (bet čia kiekvienas renkasi, kaip ir mieles). Fermentacija ilga, labai netgi (šituo receptu 09 17/10 15/02 01). Antrinė su naujų mielių porcija.
Tiek trumpai:)
Skiestas verdančiu vandeniu iki 42 litrų (OG 1,131)
Mielės S04 F1
0d. (01-21) OG 1,031 T-21*C
7d. (01-28) nerūgsta. Pridėta Safale US05 F1 mielių. T 17-20*C
I
Mielės US05 F1
0d. (06-20) 3,5 kg prieskoninio medaus. Virta iki balto dūmo (~140*C), skiesta iki 8 l skysčio tūrio. OG 1,118
1d. (06-21) aeracija + mielės US 05 F2
3,5 kg prieskoninio medaus. Virta iki 141*C
3d. (06-23) aeracija ir supilta. Bendras OG 1,124
4d. (06-24) 3,5 kg medaus. Bendras OG 1,124
35d. (07-25) SG 1,094
61d. (08-20) SG 1,080
108d. (10-06) SG 1,060
155d. (11-22) FG 1,060 7,6%
https://gameofbrews.com/2014/05/01/brewing-bouchet-burnt-honey-mead-1393/
Medus karamelizuojamas, skiedžiamas ir fermentuojamas.
Vienžo, surinkau iš visokių pašalių visokius likučius - kristalizuotus, susisluoksniavusius ir t.t. Kadangi kokybė visokia, tai buvo išvirtas Bochet`as - midus iš karamelizuoto medaus. Karštis sulygina:)
Tik atsižvelgiant į daugkartinius dirbančiųjų prašymus:DDD
Imamas medus, kokybė neturi jokios reikšmės. Galima sunaudoti įvairiausius kelių metų likučius, bet galima "deginti" ir šiųmetį liepinį, jei barbarai.
Medus dedamas į diiiidelį puodą (virimo/karamelizacijos metu jo tūris padidėja iki 7-8 kartų! - skaičiuokit) ir ant nestiprios ugnies užverdamas. Virti geriau truputį pamaišant, kol išgaruos meduje esantis vanduo ir temperatūra ims kilti virš 100C. Čia prasideda plonumai. Yra du variantai - grubus viduramžių ir saikingas šių dienų.
Grubusis - ugnis didinama, virimas intensyvus. Verdam, kartkartėmis pakeldami į viršų pamaldžiai nustatytas akis ir laukiam, kol iš mūsų puode esančios substancijos pradės kilti tokie melsvoki, sakyčiau, dūmai. Tai ženklas. Puodą merkiam į šaltą vandenį, kad stabdyt tolesnę karamelizaciją ir vėsinam iki apytiksliai 100- 105C. Tada supilam pasiskaičiuotą reikiamą kiekį verdančio (geriau kokį pusvalandį pavirinto) vandens (pageidautina 5.2 pH). Prasiskiedžia normaliai, jei neatšaldėm per daug. Jei per daug - karamelė. Ištirps per dvi dienas:) Vėsinam, pilam į fermenterį....toliau žinot.
Saikingas šių dienų. Iki temperatūros kilimo viskas taip pat. Tada i rankas termometrą ir ugnį pasireguliuojam, kad temperatūra būtų apie 125-127C. Taip kaitiname, kol gražiai paraus. Spalva labai neblogai tikrinasi lašiuku verdamo medaus ant balto popieriaus lapo. Čia galima ir sustoti (vėsinam, skiedžiam ir t.t.) - midus bus gražiai raudonas, bet nelabai Bochet`as. Galim kaitinti toliau, temperatūrą keliant iki 147-152C. Galim laukti iki dūmų, galim stoti, kada panorėję. Tik reikia turėti galvoje, kad baigiamosiose kaitinimo stadijose viskas vyksta labai greitai, taip kad nepražiopsokite vėsinimo, bo gausit vertingos medaus anglies:)
Dar kas. Fermentacija 20 -22C temperatūroje (bet čia kiekvienas renkasi, kaip ir mieles). Fermentacija ilga, labai netgi (šituo receptu 09 17/10 15/02 01). Antrinė su naujų mielių porcija.
Tiek trumpai:)