Informacija

Kiekis:
20 litrų
Efektyvumas:
70 %
Stilius:
Aludaris:
Receptas sukurtas:
2017 m. gegužės 29 d.
Receptas modifikuotas:
2017 m. gegužės 29 d.

Parametrai

OG:
1.055
FG:
1.013
ABV:
5.4 %
IBU:
20
EBC:
10
IBU/OG:
0.36
jaučiami apyniai, dominuoja salyklas

Fermentuojamos medžiagos

Pavadinimas Spalva (EBC) Kiekis (kg)
BEST Pale Ale salyklas 6.0 2.700
BEST Kvietinis salyklas 4.8 2.300
      5.000

Apyniai

Pavadinimas AA (%) Kiekis (g) Laikas
Challenger 7.5 20 70
      20  

Mielės

Pavadinimas Kiekis (g) Atenuacija (%)
Wyeast 1010: American Wheat 12.0 76

Priedai

Pavadinimas Kiekis Paskirtis Laikas
Avietės ( 2 diena fermentacijos ) 2.5 kg Pirminei fermentacijai 7 d.

Komentarai

  • domaso

    2017 m. Liepos 3 d.  
    Avietes reikėtų sutrinti ir įmaišyti reikiamą kiekį kalio arba natrio metabisulfito (campden) ir palaikyti ~24 val., tada į fermenterį.
    (Metabisulfitas nužudo mikroorganizmus ir laukines mieles).
  • Zalvarinis

    2017 m. Liepos 4 d.
    Teko vieną vasarą pažaisti su įvairiais vaisiais aluje. Tai tiesiog nuplaudavau ir užšaldydavau (kad iki virimo išliktų ir iš užšaldytų nebereik traiškyt), nebuvo jokios infekcijos. Viskas buvo dedama į antrinę fermentaciją, tai ten laukinėms mielėms jau nebebūdavo galimybės įsibujoti. 
  • domaso

    2017 m. Liepos 4 d.  
    Šiaip jeigu antrinėje pakankamas alkoholio kiekis, tai nieko blogo neturėtų nutikt. Plius, kai kurios mielės turi "killer" savybę, t.y. pačios nužudo laukines mieles. Bet vis tiek, aš apsidraudžiant apdoročiau kalio metabisulfitu, ne vien dėl laukinių mielių, bet ir dėl visokių mikrobų.
    Bet kuris, net mėgėjas vyndarys pasakys, kad uogas reikia apdorot metabisulfitu, nebent norima vyną fermentuot laukinėmis mielėmis - tuomet uogų net nereikia plaut.
    Aš be alaus darau ir vyną, tai galiu pasakyt kad visų vabaliukų nesužiūrėsi, ką jau kalbėt apie mikrobus... Pernai darydamas vyšnių vyną, rankom atidžiai perrinkau po vieną vyšnią, ir vis tiek fermentacijos metu į viršų iškilo keli kirminukai... :) Bet kadangi buvo apdorota metabisulfitu, tai jokių infekcijų nebuvo.
    Apskritai, per 3 metus, nei aluj, nei vyne nesu turėjęs nei vienos infekcijos, tai verčia susimąstyt - gal čia per daug gasdina visi su tais kruopščiais dezinfekavimais? :)
  • Mantis

    2017 m. Liepos 5 d.
    Gera diena kolegos,
    Ikeliau si recepta kaip ir kita savo (Vasaros braskini) is knygos vienos. Joje buvo parasyta apie rizika infekcijos ir what it takes kad sumazint ja. Tai papildomai pagooglinus radau 3 budus:a) Saldyti, b) Virti, c) Garinti sultis. Visi su savo minusais. Mano Vasaros braskiniui pasirinkau garinimo buda, tai is 3.5kg braskiu issigarino ~2L su trupuciu sulciu - jas i fermenteri 3diena fermetacijos ir nuosedu papildomu nebuvo ir skonis puikus ir aromatai ir jokios bakterijos.
    Si recepta dar laikau nevirta iki kol ateis lietuvisku avieciu sezonas, tad puiku suzinot apie 4buda, kolegos :)

  • elis

    2017 m. Liepos 5 d.  
    Per daug Jūs tratinatės su tom dezinfekcijom vaisių-uogų.
    Įpirminę nematau didelio reikalo kišti,nes didelės įšeigos vaisių,skonis-kvapai įšeina pro burbuliatorių,keičiasi spalva,laukinių mielių ir kitų reikalų uždominavimas misoje.
    1.Dedam į virimą kokį 1\3 žaliavos,ir 2/3 į antrinę (grubiai)
    2.Jei alus nuo 5abv ir į viršų,niekas ten neprarūgs,jei nebus uogos laikytos savaitę.Pasiplanuokit perpilymą į antrinę ir uogų nuraškymo tą pačią dieną.
    3.Jei neramu galit vaisius blanširuot.(perpilti uogas verdančiu vandeniu kokiom 15 sekundžių),bet pastebėjau ,kad labai daug praranda aromato.
    4.Dedat iš vidaus fermenterio ant kranelio bazuką ,pilat uogas ir be mėnesio (minimaliai) nelendat į fermenterį.Baisiau nei dezinfekcija uogų, yra dangčio atidarinėjimas, nes acto bakterijos prigamins puikaus (o gal ir ne) acto.Silpnas alkocholio tirpalas +deguonis=actas, ant paviršiaus alaus pilkai-balkšva plona acto bakterijų kolonijų plėvelė.Jei jau norit pasimatuoti tankius ar dar ką, išsitraukiat burbuliatorių ir su kokteiliniu šiaudeliu prisisiurbiat pilną burną mėginio.:)))).
    5.Galite fermenteryje ant viršaus uždėti tinklą kad uogos labai nelįstų į viršų.pastebėjau labai tinkamas daikčiukas tam reikalui yra SA plastmasinis tekinimo filtras,dedamas aukštyn kojom,neskęsta ir prispaudžia kiek reikia,o jei uogytės labai jau nori lipti,tai filtras kojom remiasi į fermenterio dangtį,ir jos visos vistiek yra panirusios aluje.
    6. E223 kam ji po galais gerti ir taip pilna alergizuojančių ir astmą sukeliančių reikalų ir ar žinot ,kad reikia parą laikyti atidengtą indą kad išsigaruotu ta siera.
    Perteklinė chemija.
    7.Užšaldymas nėra dezinfekcija!Kirminiukus ir boružėles nužudysit, bet "mikrobam"pakankamai giliai poch...Užšaldymas tik , kad ledas susprogdintų ląstelės sieneles iš vidaus ir visi syvai lengviau ir geriau pereina į alų..be abejo ir geriauias būdas išlaikyti uogas iki panaudojimo.

Prisijungę aludariai