Informacija

Kiekis:
20 litrų
Efektyvumas:
62 %
Stilius:
Aludaris:
Receptas sukurtas:
2018 m. vasario 4 d.
Receptas modifikuotas:
2018 m. kovo 5 d.

Parametrai

OG:
1.084
FG:
1.032
ABV:
6.8 %
IBU:
22
EBC:
29
IBU/OG:
0.27
jaučiami apyniai, dominuoja salyklas

Fermentuojamos medžiagos

Pavadinimas Spalva (EBC) Kiekis (kg)
Bazinis salyklas 3.0 8.500
Karamelinis salyklas 209.0 0.500
      9.000

Apyniai

Pavadinimas AA (%) Kiekis (g) Laikas
Apollo 19.0 10 30
Target 11.7 50 5
      60  

Mielės

Pavadinimas Kiekis (g) Atenuacija (%)
Lallemand Danstar Windsor III karta 200.0 62

Pastabos

25 virimui, Lietuvoje paklydęs škotas


Virta 2018-02-18
Pilstyta 2018-03-04

Pradinis vandens kiekis 18 l
Antroko tekinimas 15 l
Salinta 74 (pilta į 85), pabaiga su ?. Iki pabaigos nešildyta. 60 min.
Batch sparging. Antrokas nemaišytas ir nenupiltos šiukšlės, atrodo taip geriau efektyvumui.

Virta 60 min. Max kaitrumu.

OG prieš virimą 18
Pradinis BRIX 20
Galutinis BRIX 8
Ph po virimo 6,2
Ph fermentacijos pabaigoje 5,3


(mielės windsor darbinė nuo 17 iki 22)
Startas su 23 C iškart dedant į 18-22 C aplinką, fermentacija dvi savaites

Pilstymas į butelius ir gazavimas 3-4 gr/l.

Mielės naudotos
Salyklas 9 E
Apyniai 3 E

Nuotraukos

Įvertinimai

Bendras įvertinimas:

10.0

(1 balsas)

Komentarai

  • Bitininkas

    2018 m. Kovo 18 d.
    Labai patiko, labai tirštas, jaučiasi apyniai, karamelė.... mmm pasaka :)
  • kiela

    2018 m. Balandžio 6 d.
    „OG prieš virimą 18“ – o kaip neatvėsinus misos pamatuojamas tankis? Čia su temperatūrine paklaida skaičiuojamas ar dar kaip? Ir kam prieš virimą matuoti, jei mielės vis tiek užduodamos atvėsinus? Nuo tada ir prasideda skaičiavimas. Kurioj vietoj aš neteisingai mąstau?
  • AndriusK

    2018 m. Balandžio 6 d.
    Kiela, turiu įtarimą, kad kai žmogus turi PH matuoklį - labai tikėtina, kad ir refraktometrą turi.
    Refraktometras matuoja iš kelių lašų misos.
  • Peckelis

    2018 m. Balandžio 6 d.
    Pažiūrėjus į parametrus, labiau gavosi toks lietuviškas saldusis. Neginčysiu, gali būti ir toks. Yra mėgėjų.
    kiela> Dėl tankio pamatavimo atvėsinus mąstai teisingai. Jeigu visą procesą palieki savieigai, pakanka pamatuoti, ką gavai prieš užduodant mieles. Taip elgiasi sėkmės džentelmenai ir Dievo apdovanotieji. Kiti seka procesą - ir matuoja (paprastai refraktometru) tekinamą misą, kad matyti tankio kritimo tendenciją (svarbi gero tekinimo komponentė), kad stoti tekinti, pasiekus apie 2-3 Plato tankį. Arba anksčiau, jei daromas įdomesnis alus ir reikalingas aukštesnis OG. Bet tada reikia matuoti ištekintos misos OG (pre boil) ir vertinti būsimą nugaravimą. Nugaravimas nėra konstanta ir prisieina virimo pabaigoje koreguoti OG, kad gauti tai, ko reikia recepte. Tai nuo kada prasideda skaičiavimas? Klausimas atviras...
  • Petrambijus

    2018 m. Balandžio 7 d.
    kiela, čia viskas paprasčiau :) Refraktometro neturiu. Paprastai aš ne taikau į kažkokį receptą, bet verdu random variantais ir užsirašau kas gavosi kad eitų pakartoti patikusius. Beje visvien gaunasi skirtingas alus net taip pat verdant... :D Šiuo atveju prieš virimą atvėsinau mėginuke ir pamatavau, o gal koregavau ant 50 C jau nepamenu (turbūt korekcija nes šaldant skilinėja indai). Paklaida įskaičiuota pritaikant ant 20 C. Gal neteisingai pavadinau kad OG, kaip Peckelis sako pre boil reiktų vadinti prieš virimą :D OG tai jau 20 paskui po virimo atšaldžius.
    Tikslas pamatyti kiek sutirštėjo verdant, jau kelis virimus stiprinau ugnį ir nevienodai dujos pareina iš baliono kai naujas ar kai baiginėjasi. Galima būtų ir litrus paskaičiuoti, bet nesugraduoti puodai ir kibirai.
    Šiaip visus vadinant lietuviškais paskui sunkiau orientuotis, tai kad ir ne visai į temą bet padeda atsiminti po kiek laiko kategorijos.
    O pH metrą įsigijau kad sugauti daugelio minimą nurūgštėjimą, nes iš skonio jau seniai turėjo tokių rastis ir kuo toliau tuo labiau manau kad liežuviai greičiau nurūgštėja negu alus.
Prisijungę aludariai