Informacija

Kiekis:
15 litrų
Efektyvumas:
65 %
Aludaris:
Receptas sukurtas:
2019 m. vasario 10 d.
Receptas modifikuotas:
2019 m. lapkričio 10 d.

Parametrai

OG:
1.119
FG:
1.024
ABV:
12.4 %
IBU:
35
EBC:
66
IBU/OG:
0.30
jaučiami apyniai, dominuoja salyklas

Fermentuojamos medžiagos

Pavadinimas Spalva (EBC) Kiekis (kg)
Škotiškas Golden Promise Ale salyklas 5.0 6.500
Thomas Fawcett Torrefied Wheat 5.0 1.000
Skrudintas miežių salyklas 'Biscuit' 50.0 0.600
Angliškas Crystal salyklas 130.4 0.600
Škotiškas viskio salyklas (rūkytas durpėmis) 4.0 0.300
Angliški skrudinti miežiai 1203.6 0.150
      9.150

Apyniai

Pavadinimas AA (%) Kiekis (g) Laikas
East Kent Golding 5.8 55 60
Airiška kerpena 0.0 4 15
Maistinės medžiagos mielėms "Nutrivit" 0.0 12 15
East Kent Golding 5.8 25 10
      96  

Mielės

Pavadinimas Kiekis (g) Atenuacija (%)
Lallemand Danstar Nottingham (šlapios, III-a karta) 500.0 80

Priedai

Pavadinimas Kiekis Paskirtis Laikas
Viskio statinių drožlės (užpiltos 100ml "Lagavulin" 16 metų viskiu, 43%) 50.0 g Antrinei fermentacijai 3 mėn.

Pastabos

Į mentalą 10 ml CaCl 33% tirpalo + 4g Askorbo rūgšties. pH taikyti 5.5~5.6
Salyklą užpilti 21L 78'C vandens (santykis 2.5:1), mentalas turi pasiekti 68'C - laikyti 70 min.
Mentalą užpilti 7.5L verdančio vandens, mentalas turi pasiekti 75'C - laikyti 20 min.

Nutekinti 3 litrus pirmoko, nuvirinti juos atskirai iki sirupo konsistencijos: iki 0,3-0,5l (tą sirupą supilti atgal į visą verdamą alų).
Nutekinti dar ~23l misos virimui.

Virimas 90 minučių, arba kol liks 15-16l
Ataušinti iki 10-12’C
Fermentuoti prie 14-15'C, 3 savaites
Perpilti į stiklinį didbutelį, panardinti drožles maišelyje + supilti Lagavulin'ą, brandinti šaltai 6-12 mėn. (drožles išimti anksčiau, paragaujant - ko gero maždaug po 1 mėn.)
Išpilstant dėti CBC-1 mielių.


Naudinga info receptui:
---
Water used in brewing wee heavy beers should be heavy in calcium and chloride but low in sulfates, in order to be balanced toward malt character.
While a single infusion mash can be used, it is usually at a higher temperature, anywhere in the range from 67-70'C. This makes a more dextrinous wort with a heavier body. Longer boiling times also can help concentrate sugars and slightly caramelize the wort, a feature of wee heavy ales. In fact, if you are feeling adventurous, you may take a gallon of the first runnings and reduce it by boiling until it is syrupy, then adding back to the main body of wort and continuing with the boil.

Komentarai

  • Peckelis

    2019 m. Spalio 9 d.  
    Jei viskas tvarkingai suguls, geras škotas nusimato. Jei darysi, kada prie progos pasigirk, kaip bręsta.
  • domaso

    2019 m. Spalio 10 d.  
    Išviriau. Tik šiek tiek nedatraukiau iki planuoto OG, nes pasibaigė dujos (kokio 1 litro nespėjau nuvirt...) "Katiliuko karamelizaciją" dariau ant atskiros viryklės, visą virimo laiką - iš 3-4l liko koks 0.5l tiršto sirupo.
    Na, o ar gerai suguls ar ne, tai pamatysiu tik po kokių dviejų metų... Iš patirties, kiek teko daryt net "vos" 20-22°P alus, tai tik po maždaug metų būnu patenkintas jų skoniu, o šitam reikės dar ilgiau duot pamiegot :)
Prisijungę aludariai